Onlangs was ik onderweg naar Riga en maakte een overstap in Warschau. Het was twee uur in de ochtend, maar op een luchthaven is altijd beweging. Naast mij stond een jonge Armeense vrouw met twee kleine kinderen. Ze raakte in paniek omdat ze haar aansluitende vlucht misschien niet zou halen. Rond haar boden mensen spontaan hun hulp aan. Een jonge man hielp haar uitzoeken naar welke gate ze moest. Een andere man duwde de kinderwagen en ik hielp met haar bagage. Ze haalde haar vlucht. De wereld is mooi!

Heel mooi om zoiets mee te maken op een doordeweekse dag. Het voelde een beetje alsof ik een cadeautje kreeg. Want gebeurt het ook andersom? Dat we zo druk bezig zijn met onze eigen reis dat we geen oog hebben voor de ander? We zijn vaak zo bezig met persoonlijke groei en voor onszelf zorgen, dat het soms gaat richting ‘ikke, ikke en de rest kan stikken’. Dat is jammer, want daardoor missen we vaak dit soort spontane geluksmomenten.

Je moet goed voor jezelf zorgen

Deze uitspraak wordt vaak mis-begrepen. We vertalen dit vaak als volgt: je moet onafhankelijk zijn, je moet goed voor jezelf zorgen en je mag niemand nodig hebben. Dat is daarom ook automatisch wat je van jezelf verwacht. Ik moet onafhankelijk zijn en mezelf kunnen helpen.
Juist daar zit de crux. Want we hebben elkaar ook nodig. Het maakt de wereld mooier als we elkaar helpen. Dat is waar het spontane geluksgevoel vandaan komt dat we ervaren als we bovenstaand voorbeeld lezen.

Evenwicht

Maar hoe vind je het evenwicht tussen onafhankelijk zijn, voor jezelf zorgen én elkaar helpen? Transactionele Analyse (TA) biedt hierin een waardevolle, helpende hand. 😉

Autonomie in TA

Als we werken volgens de filosofie van TA, dan benaderen we een situatie altijd vanuit autonomie. Veel mensen denken dat autonomie betekent: onafhankelijk zijn en voor jezelf kunnen zorgen. Dat is niet de bedoeling van autonomie en als je het op die manier ziet, gaat het je ook niet helpen. Autonomie in TA is het principe dat je kunt kiezen of je met iemand verbinding maakt of niet. Verbinding maken is dus ook om hulp vragen en hulp aan anderen bieden. Je hebt altijd de keuze om dat wel of niet te doen. Ook daarin ligt een gevaar: we moeten niet willen proberen om de hele wereld te helpen, maar we moeten ook weer niet al te bang zijn dat het ons iets kost.

De grootste oorzaak van burn-out klachten is ‘ja’

Veel mensen krijgen een burn-out omdat ze teveel willen helpen en geen ‘nee’ kunnen zeggen. Als je werkt met TA, leer je dat het altijd OK is om ‘nee’ te zeggen, maar dat ‘ja’ zeggen ook mag! Het gaat om evenwicht.

In de module ‘Contracten’* uit mijn nieuwe TA-training leer je dat je kunt kiezen wanneer je ‘ja’ en ‘nee’ zegt. Je moet soms ‘nee’ tegen iets in je leven zeggen om van harte ‘ja’ te kunnen zeggen tegen iets anders. Als je de TA training volgt, leer je dat je niet koers hoeft te varen op wat je denkt dat je moet doen, maar dat je zelf kunt kiezen. Je gaat niet koers varen op oude patronen, maar koers varen op wat echt belangrijk voor je is.

*Deze module komt eens per jaar aan bod in mijn doorlopende TA-training. Je kunt bij elke module inschrijven.

Laten we de wereld mooier maken

Ik vind dat we wel wat liever met elkaar mogen zijn. Daar wordt de wereld mooier van. Met TA kunnen we echt een rimpel-effect veroorzaken dat verder gaat dan onze eigen levens. Zodat we meer getuige mogen zijn van geluksmomentjes op een luchthaven, in de supermarkt of gewoon op straat. Graag wil ik je leren hoe jij TA daarvoor kunt gebruiken in je werk en leven.

Je bent welkom.

 

Ja, ik wil meer weten over de TA trainingen

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden