
‘Iedere keer als het gesprek richting mijn baan gaat, twijfel ik of ik zal vertellen over wat ik tijdens mijn werk allemaal doe en wat ik heb bereikt. Het voelt allemaal zo opschepperig…’
Steven is leidinggevende in een groot internationaal bedrijf en heeft een succesvolle loopbaan opgebouwd. Zijn opmerking lijkt voort te komen uit bescheidenheid, maar ik zie aan hem dat hij er oprecht moeite mee heeft. Hij lijkt zich te schamen voor het feit dat hij succesvol is.
‘Dat begrijp ik,’ zeg ik. ‘Wat zou je willen voelen?’
Schuld en schaamte over succesvol zijn
Het conflict dat ik bij Steven zie, is niet ongewoon. Veel mensen hebben vanuit thuis waarden en normen geleerd die nog altijd invloed hebben op hun doen en laten. Vaak waren deze waarden ook tegenstrijdig. Enerzijds hoorde Steven: ‘Als je hard werkt, kom je er wel’, en anderzijds hoorde hij ook ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Die verwarrende stemmetjes fluisteren hem in dat hij enerzijds hard moet werken en dat het anderzijds niet OK is dat hij zoveel geld verdient. Het zegt zachtjes dat hij niet zo hoog van de toren moet blazen en bescheiden moet zijn, terwijl hij binnen zijn bedrijf gewaardeerd wordt en als voorbeeld dient voor andere leidinggevenden. Door die verwarrende stemmetjes voelt hij schuld en schaamte wanneer hij over zijn werk nadenkt of vertelt. Het is immers onmogelijk om aan al die interne, vaak tegengestelde stemmetjes, tegemoet te komen. Stress en vermoeidheid maken dat die gevoelens steeds vaker de kop op steken.
Reactief leven
Deze gevoelens zijn we gewoon ‘normaal’ gaan vinden. We investeren veel van ons leven in het niet hoeven voelen van die schuld en schaamte. We leven reactief om ervoor te zorgen dat we andere mensen tevreden houden, ons werk op tijd af krijgen en alle balletjes in de lucht te houden die we voor onszelf opgegooid hebben.
Dit doen we om onze ouders niet teleur te stellen. We hebben in onze jeugd geleerd: ‘Je moet hard werken, anders kom je er niet, maar je moet niet naast je schoenen gaan lopen,’ en ‘Het kan altijd beter, dus het is nooit genoeg.’ Wanneer we vroeger ‘buiten de lijntjes liepen’, floten onze ouders ons terug met ‘Wie denk je wel niet dat je bent?’ Die denkwijze speelt vaak nog steeds een rol in de beslissingen die we nemen en de gevoelens die we hebben.
Autonomie vergt heldenmoed
Loop jij tegen dezelfde patronen aan als Steven of heb je andere terugkerende gedachten die jou tegenhouden in het creëren van het leven dat je graag wil? Het stellen van de vraag ‘Hoe wil ik me voelen?’ stelt jou in staat om alle verwachtingen achter je te laten en écht te voelen waar jij naartoe wilt. Dat vraagt moed. Heldenmoed! Het opent ook een wereld van mogelijkheden als je je niet laat tegenhouden door de schuld en schaamte uit je jeugd. Om je leven koers te geven aan de hand van jouw eigen behoeftes en gevoelens. De moed om die vraag oprecht aan jezelf te stellen; daar ontstaat de echte autonomie.
Ben jij klaar voor verandering?
Het antwoord vinden op de vraag ‘Hoe wil ik me voelen?’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Oude patronen kunnen zo diep in ons ‘wezen’ verankerd zijn dat we soms niet eens doorhebben dat we ernaar handelen. Dat is waar Transactionele Analyse (TA) enorm waardevol is. TA helpt je via verschillende communicatiemodellen om jouw oude patronen te leren kennen én geeft je handvatten om die te veranderen. Met de kennis van TA ga jij je eigen, autonome leven leiden.
Het TA basisjaar nu ook online
Door de situatie in de wereld is er steeds meer behoefte aan een gedegen kennis van TA. Steeds meer mensen gaan op zoek naar wat nu écht bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn.
Binnen het TA Expertise Centrum zijn er verschillende online- en offline mogelijkheden om de volledige basis van TA te leren. Zo is het basisjaar TA nu ook volledig online te volgen in het Engelstalige programma Female Leadership. Ben jij benieuwd naar deze en andere mogelijkheden? Vraag dan een gratis Strategiegesprek met mij aan. In dit gesprek bekijken we aan de hand van jouw opleiding, leerbehoefte en eventuele basiskennis van TA in welke opleiding of training jij het beste past.
Ja, ik wil graag TA leren en plan een Strategiegesprek