Hans werkte als leidinggevende in een toonaangevend bedrijf in de Retail. Dit bedrijf ging een nieuw gebouw plaatsen en Hans werd verantwoordelijk voor de inrichting van zijn afdeling. Hiermee gingen zeer hoge budgetten gemoeid. Hans kreeg veel verantwoordelijkheid. Dit liep allemaal goed, tot vlak voor de opening van het nieuwe gebouw. Toen kreeg Hans zulke hevige stress dat hij niet meer kon denken. Hij kreeg een black-out.

Hans had eerder in zijn leven al verscheidene coaches gehad en wist al dat het probleem lag in de angst voor kritiek. Die angst was geworteld in zijn jeugd. Zijn vader had zijn dromen niet kunnen waarmaken. Hij was streng omdat hij graag wilde dat zijn zoons wel slaagden in het leven. Hij wilde ze de teleurstelling besparen van het ‘falen’.

‘Alleen therapeuten mogen in de diepte werken…’

Op het moment dat Hans deze intense stressreactie kreeg, werd ik ingeschakeld en heb ik aan de hand van Lichaamswerk of de Embodied Coachings Methode met hem gewerkt. Omdat Hans eerder in coaching al inzicht in zijn situatie had gekregen, konden we ons nu vooral richten op zijn lichamelijke stressreacties. Dit werk ervaarde hij als erg diep. Hij voelde zich écht gehoord en gezien, in zijn kracht én in zijn kwetsbaarheid. Het Lichaamswerk of het Embodied Coachen heeft echt een verschil gemaakt in Hans’ leven.

Veel mensen zijn van mening dat in de diepte werken, enkel thuishoort in de praktijk van een therapeut of psycholoog en minder in de praktijk van een coach.

Dat vind ik (zelf opgeleid als coach én therapeut) erg jammer, want de praktijk leert ons dat de cliënten niet zo bezig zijn met het verschil tussen coaches en therapeuten. Cliënten willen hun verhaal kunnen doen en willen vooral een oplossing voor hun problemen. Zij leggen hun diepste zorgen neer en willen daarin gehoord en gezien worden.  Mensen gaan overigens sneller naar een coach dan naar een therapeut, omdat er nog altijd wat een taboe is over ‘in therapie zijn’. Mensen zijn liever ‘in coaching’ dan ‘in therapie’.

Hiermee is in het geval van Hans een groot probleem: Hij zou nooit naar een psycholoog zijn gegaan met zijn klachten.

Dieptewerk met stress-gerelateerde klachten

Hans wilde heel graag dat zijn probleem werd opgelost. Ik kon dit, met lichaamswerk, of Embodied Coaching, samen met hem doen. Een cliënt ligt er dus echt niet wakker van of hij met een coach of met een therapeut praat. Hij wil zich enkel gehoord en gezien voelen en zijn probleem oplossen. Ik ben daarom van mening dat coaches moeten leren om in de diepte te werken. Vooral als ze werken met cliënten met stress-gerelateerde klachten.

‘Do no harm’ betekent ook ‘niet te voorzichtig zijn’

Ik ga ervan uit dat elke coach degelijk werk wil doen en geen mensen wil beschadigen. Coaches zijn vaak terughoudend om in de diepte met de lichaamstaal te werken omdat ze bang zijn om dingen fout te doen. In mijn ervaring beschadigen we mensen omdat we juist niet de diepte in durven te gaan. Onze eerste taak is ‘do no harm’ en dat we protectie (bescherming) bieden aan onze cliënten.

Mensen gaan met hun diepste zorgen naar een coach. De coach moet weten hoe hij daarmee moet werken. Hij moet ook weten dat het soms geen goed idee is om in de diepte te werken. Bij sommige persoonlijkheidsstoornissen waar de cliënt het contact met werkelijkheid is) is het beter om door te verwijzen naar een therapeut of psycholoog.

Echt het verschil maken met dieptewerk, ook als coach

In de opleiding Embodied Coaching en Therapie leer je door theorie en praktische oefeningen het verschil herkennen tussen stress-gerelateerde klachten en bijvoorbeeld bovenstaande persoonlijkheidsstoornissen. Je leert op een dieper, neurologisch niveau met je cliënten werken, zodat je hen niet alleen bewust kunt maken van de bron van hun klachten, maar ook écht een verschil kunt maken. Hiermee kun je een mooie praktijk uitbouwen en word je steeds opnieuw gevraagd om ook in bedrijven te coachen.

Wil jij weten of deze opleiding een waardevolle toevoeging kan zijn aan jouw kennis als coach? Vraag dan een gratis Strategiegesprek met mij aan via deze link.

Je bent welkom!

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden