Ik weet nog goed dat ik een tijd terug voor een kleine ingreep onder volledige narcose werd gebracht. Toen ik daaruit wakker werd, voelde ik me gespannen, gedesoriënteerd en een beetje angstig. De verpleegster stond naast mijn bed en vroeg me: ‘Gaat het, mevrouw?’ Zij was heel rustig en vol vertrouwen aanwezig in de ruimte waarin ik lag en daar werd ik zelf ook rustiger van.

‘Hebt u het warm genoeg?’ Toen ik aangaf dat ik het koud had, kreeg ik een heerlijke, voorverwarmde deken over me heen. Ik kreeg een kop warme thee en een zoete koek, want ik had voor de operatie helemaal niks gegeten. Daarna vroeg ze of ik iemand wilde bellen of iemand voor me uit de wachtkamer kon halen.

Veiligheid

De warme aanwezigheid van de verpleegster en het feit dat er iemand was die gewoon voor me gezorgd heeft, is even belangrijk geweest als strikt medische zorg. Ik voelde me gerustgesteld, warm en veilig.

Als ik aan dat moment van wakker worden terugdenk, kan ik nog steeds de warmte van die voorverwarmde deken voelen. Die deken en de geruststellende aanwezigheid van de verpleegster hebben evenveel bijgedragen aan mijn herstel als de wondverzorging.

De gewone dingen zijn belangrijk

Zo is het ook met traumasituaties. De gewone dingen zijn net zo belangrijk als het therapeutisch proces. Zelfs zo belangrijk dat we daarom zijn afgestapt van de traditionele manier van traumatherapie, waar er gefocust werd op het vertellen en herbeleven van het trauma. Nu richten we ons meer op het geruststellen van het zenuwstelsel via lichaamswerk. Deze werkwijze, die in goede harmonie met Transactionele Analyse (TA) gebruikt kan worden, noemen we Embodied Coaching.

Embodied Coaching

In Embodied Coaching staan drie principes centraal.

  1. Kwaliteit van aanwezigheid
    De therapeut/coach leert op een goede manier aanwezig te zijn. Door op een geruststellende, kalme manier aanwezig te zijn in een sessie, help je de cliënt om zelf ook rustig te worden. Stress is besmettelijk. Rust is ook besmettelijk.
  2. Leer gebruikmaken van wat er in jouw eigen lijf gebeurt
    We weten allemaal dat communicatie voor een heel groot deel niet-verbaal gebeurt. Als we met elkaar communiceren, wordt het resultaat van de communicatie voor een groot deel bepaald door hoe onze zenuwstelsels op elkaar reageren. In de opleiding ‘Embodied Coaching’ leer je hoe je jouw eigen lijflijke ervaringen kan gebruiken om jouw interventies naar de cliënt te plannen.
  3. Focus op de overlevings-bronnen en niet op het trauma-verhaal
    Bij stress en trauma-gerelateerde klachten is het beter om te focussen op hoe mensen het hebben overleefd in plaats van op het trauma zelf. In traditionele therapie ging de cliënt vertellen over het trauma. Aangetoond is dat die herbeleving ook her traumatiserend kan zijn en vaak belastend is voor het zenuwstelsel. De verleiding om naar het trauma en de pijn te gaan is voor zowel de coach als de cliënt groot. De kunst die we leren is om te begrijpen dat traumawerk eigenlijk heel uneventfull is. Als er teveel gebeurt in de therapie, ben je eigenlijk niet goed bezig.

De kern van de training is dat je de cliënt leert om de stress die in het lijf is, als resultaat van het trauma, te linken aan de bronnen die de cliënt zelf heeft. Op die manier leert de cliënt zelf om de innerlijke stress te regelen. Bronnen kunnen familie of vrienden zijn, maar ook voorliefdes voor bijvoorbeeld muziek of tekenen. Deze bronnen kan de cliënt leren gebruiken om, iedere keer als hij de herinnering in zijn lijf voelt, niet naar de pijn te gaan. In plaats daarvan leert hij respect te hebben en blij te zijn met de manier waarop hij het trauma heeft overleefd.

Extra bronnen of hulp

Wat heel goed is, is dat mensen die stress- of trauma-gerelateerde klachten hebben, deze zelf proberen op te lossen. Omdat ze niet hebben geleerd hoe ze dat op een gezonde manier kunnen doen, begraven ze zichzelf in hun werk of grijpen naar alcohol of drugs. Deze reactie is heel begrijpelijk en helpt ook wel gedeeltelijk om met stress om te gaan.
Maar als de stress te groot wordt, heb je soms toch extra bronnen of hulp nodig. In de jaaropleiding Embodied Coaching komt aan bod hoe je iemand helpt om contact te maken met haar eigen bronnen en veerkracht.

Embodied Coaching toepassen

Heb jij als coach, therapeut of verpleegster 😉 na het lezen van dit blog interesse in het toepassen van Embodied Coaching in jouw praktijk? Dan ben je van harte welkom in het Centrum voor Embodied Coachen. Je kunt direct starten met het volgen van de Online cursus in Embodied Coachen, of je kennis nog verder uitbreiden door het volgen van de jaaropleiding, die in september start. Je krijgt dan al wel gelijk toegang tot de theorie via expert-video’s!

Je bent welkom.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden