Als mensen in het vuur kijken, maken ze serotonine aan in hun lichaam. Dat is vanuit de oertijd al bepaald: het vuur gaf warmte en veiligheid. Daardoor konden mensen vroeger overleven. Dit werkt, ondanks alle moderne technologie, waardoor we niet meer van vuur afhankelijk zijn, in ons lijf nog steeds zo. Dat is een van de redenen waarom het vuur een grote plaats heeft tijdens de praktijkdagen in mijn Yurt.

Zo ook tijdens de bijeenkomst met deelnemers van de groep Embodied Coachen, die pasgeleden plaatsvond. Oprecht blij word ik ervan als ik zie hoe mijn deelnemers rond het vuur vertellen hoe ze de kennis die ze hebben opgedaan in de praktijk brengen. Ik ben echt geraakt door de verhalen van coaches die echt het verschil hebben gemaakt in het leven van hun cliënten. Verhalen van coaches die, door de specialisatie die ze hebben gedaan in Embodied Coachen, nu op een diepere, effectievere manier hun cliënten verder kunnen helpen. Verder dan met alleen Transactionele Analyse.

Een andere lijn

Vaak komen cliënten pas in een laat stadium van trauma-gerelateerde lichamelijke klachten bij een coach of psycholoog terecht. Artsen stellen vaak de diagnose dat lichamelijke klachten enkel stress- of omgeving-gerelateerd zijn, maar soms is er een andere lijn nodig. Soms moet je als coach juist met die lichamelijke klachten aan het werk opdat de cliënt zijn veerkracht terugvindt. Vaak is het niet voldoende om alleen met cognitieve vermogens en emoties te coachen, maar moet er ook aandacht zijn voor het lichamelijke.

Als ik terugdenk aan de bijeenkomst van de afgestudeerde groep, voel ik weer de warmte. Niet alleen van het vuur, maar ook de warmte van de gesprekken. De warmte die ik voel als ik zie hoeveel deze deelnemers gegroeid zijn in het jaar dat ze de Embodied Coachen specialisatie hebben gevolgd. Ik denk terug aan hoe het allemaal begon, met de eerste bijeenkomst.

Embodied contract met jezelf

Alle deelnemers die de opleiding volgen, mogen met zichzelf een Embodied Contract opstellen. Dit contract ziet er zo uit:

Luisteren naar je innerlijk weten over wat je te doen staan.

Wat zijn jouw grootste frustraties en struggles in jouw werk op dit ogenblik?

Waar loop je momenteel tegenaan waar deze opleiding je mee zou kunnen helpen?

 

Wat wil je precies kunnen op het einde van dit opleidingsjaar?

 

Wat betekent dit precies voor je? Waarom is dit belangrijk voor je?

Wat gebeurt er in je lijf wanneer je naar dit woord kijkt?

Welk beeld heb je erbij?

Welke acties horen hierbij?

Welke steun heb je hierbij nodig?

 

Hoe wil jij je voelen op het einde van dit opleidingsjaar?

 

Wat betekent dit precies voor je?

Wat gebeurt er in je lijf wanneer je naar dit woord kijkt?

Welk beeld heb je erbij?

Welke acties horen hierbij?

Welke steun heb je hierbij nodig?

 

Ik ga dit contract evalueren op:                           Handtekening:

Alle deelnemers vullen dit voor zichzelf in en aan het einde van de opleiding evalueren ze dit contract. Op die manier je vooruitgang bijhouden is heel waardevol.

Oprecht willen bijdragen

De coaches waarmee ik in aanraking kom, willen oprecht bijdragen aan het leven van hun cliënten, maar lopen soms tegen hun eigen grenzen aan. Dat is niet zo vreemd. Wanneer je als coach geen kennis hebt van lichaamswerk, loop je in sommige trajecten vast.

Cliënten weten cognitief vaak heel goed waarom ze op een bepaalde manier reageren en een stressreactie in hun lijf voelen, maar zijn niet in staat om zichzelf te kalmeren. Op dat moment mag je als coach aan de slag gaan met het lichamelijke aspect van de klachten, maar ik hoor regelmatig dat coaches daar niet aan durven beginnen, uit angst dat ze schade berokkenen aan hun cliënt.

Die gedachte is waardevol, want het ís in sommige gevallen ook echt geen goed idee om eraan te beginnen. Maar in veel gevallen kun je, met de juiste kennis, als coach een cliënt prima helpen. Het verschil daartussen herkennen, leer je wanneer je je specialiseert in Embodied Coachen.

Berichtjes van deelnemers

Regelmatig ontvang ik van deelnemers korte berichtjes dat ze echt het verschil maken en daar oprecht blij mee zijn. Dat doet me goed. Ook tijdens de evaluatie aan het einde van een opleidingstraject krijg ik warme, blije woorden te lezen. Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet:

 1. Ik voel dat ik professioneel in een nieuwe levensfase ben terechtgekomen.
 2. Mijn eigen gereedschapskoffer is uitgebreid.
 3. Ik kan vertrouwen op mijn intuïtie.
 4. Ik ben zooooo content.
 5. Ik ben blij.
 6. Het was mooi en open.
 7. Ik voel dat ik erbij hoor.
 8. Het was erg fysiek.
 9. Ik voel me gezien en ik heb goed leren kijken. Ik ben dankbaar.
 10. Ik realiseer me dat zowel voor mij als mijn cliënten, onze emoties onze beste vrienden zijn.
 11. Ik weet nu hoe ik zelf veiligheid kan ervaren en het dus voor mijn cliënten ook veel veiliger kan maken.
 12. Ik voel mijn physis (veerkracht). Het is zo helend om dat te voelen.

Ik merk dat doordat deze deelnemers zo enthousiast en oprecht blij zijn, mijn innerlijk vuur ook weer harder gaat branden. Ik kan, door coaches te leren met lichaamswerk te werken, mijn eigen missie beter in de wereld zetten.

Aan het begin van dit blog vertelde ik het al: Als mensen in het vuur kijken, maken ze serotonine aan. Maar dat is lang niet de enige manier om dit teweeg te brengen. Oprecht blij zijn met het verschil dat je in de wereld maakt, is er ook een.

Kennismaken met Embodied Coachen

Ben jij benieuwd naar deze specialisatie in lichaamswerk en wil je je er meer in verdiepen? Dan nodig ik je uit om het Embodied contract met jezelf (hier te downloaden) in te vullen. Hiermee geef je jezelf de kans om te luisteren naar je innerlijk weten. Je weet wat je te doen staat. Wil je hier feedback op? Mail het dan gerust naar me via linda@lindahoeben.be.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden