evenwicht
We zitten middenin de periode tussen de zomer en de kerstvakantie. Voor veel mensen is dit een drukke tijd. Is dat voor jou ook zo? Veel coaches en therapeuten zijn op kruissnelheid aan het werk en denken nog niet aan de kerstvakantie.

We zijn druk aan het werk en we zoeken evenwicht in zowel ons professionele als in ons persoonlijke leven. Deze uitdaging gaan we aan met wisselend succes.

Dan kan het zomaar gebeuren dat iemand naar je toe komt en met een bezorgde blik vraagt: ‘Gaat het wel goed met je?’ Als dat gebeurt, is het fijn – want iemand kijkt écht naar je en maakt zich oprecht zorgen over je – en tegelijkertijd is het ook een teken dat je misschien wat te veel hooi op je vork neemt of het overzicht aan het verliezen bent.

Stilstaan

Even stilstaan bij deze vraag is heel goed. Het biedt de mogelijkheid om te checken hoe het écht met ons is. Verderop in dit blog vind je drie graadmeters om deze check-up te doen.

Soms is het zo makkelijk om jezelf te blijven voorhouden dat het goed gaat, terwijl je eigenlijk in de ‘waan van de dag’ jezelf voorbij aan het lopen bent. Dat is jammer, want als je aan jezelf voorbij loopt, is het evenwicht soms ver te zoeken.

Evenwicht

De kunst is eigenlijk om ook tijdens een drukke periode de harmonie te behouden. Dat gaat verder dan het maken van een goede planning (en jezelf daaraan houden). Dit evenwicht heeft namelijk niet alleen te maken met je taken voor je werk en je gezin. Het is de kunst om juist niet te wachten totdat iemand je de vraag stelt: ‘Gaat het wel goed met je?’ Het gaat over het vermogen om deze vraag regelmatig aan jezelf te stellen. Belangrijk is dan om ook eerlijk naar je eigen antwoord te luisteren. Want diep vanbinnen weet je feilloos het antwoord op deze vraag.

Met deze 3 graadmeters begrijp je waar het fout gaat en hoe je weer evenwicht vindt

Daarvoor moeten we gaan kijken naar de drie basisbehoeften. Voor onszelf moeten we aan die drie basisbehoeften tegemoetkomen. Ook voor onze kinderen en partners en de mensen die in onze praktijk komen, moeten die drie basisvoorwaarden vervuld zijn.

Voel je bijvoorbeeld dat op je werk of in je team de harmonie zoek is, check dan even of deze drie criteria vervuld zijn. Deze drie graadmeters kan je ook gebruiken om je cliënt te helpen begrijpen waarom het evenwicht (even) zoek is. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor thuis.

De checklist kan een mooi uitgangspunt zijn om straks met een vriend of partner of (grotere) kinderen een heerlijk gesprek te hebben.

  1. Behoefte aan erkenning: Noem me, noem me, bevestig mijn bestaan*

Ieder mens wil graag gezien worden. Je wilt graag erkenning voor wie je bent en wat je doet.

Onze cliënten willen dat ook. Als je een cliënt in je praktijk hebt, is het belangrijk om echt naar hem te kijken en positief te benoemen wat hij al gedaan heeft om het probleem op te lossen. Onze cliënten hebben het nodig dat we met échte aandacht naar hen kijken.

Thuis geldt eigenlijk hetzelfde. Je kinderen en je partner hebben diezelfde behoefte. Ook jij hebt die behoefte. Heb je in jouw leven voldoende mensen die jou écht zien? Is dit niet het geval? Regel dan vandaag nog een afspraak met een vriend, een collega of een coach die jou écht kan zien. Dat is hartverwarmend en zal je deugd doen.

*Een regel uit ‘Voor wie ik liefheb, wil ik heten’ van Neeltje Maria Min.

  1. Behoefte aan duidelijkheid: Goede afspraken, goede vrienden

Duidelijkheid is belangrijk. Onduidelijkheid kost veel energie. Heb je helder voor ogen wat je allemaal nog moet doen? Staat het op papier of zwerven er nog taken door je hoofd? Is het duidelijk wie welke taken op zich gaat nemen en wat de afspraken zijn?

Is voor jouw cliënten duidelijk wat er van hen verwacht wordt? Is er goed omschreven waar jullie samen aan willen werken? Zijn er duidelijke afspraken gemaakt?

Heb je thuis een duidelijke taakverdeling? Wie doet de boodschappen? Wie brengt de kinderen weg? Door deze dingen heel duidelijk af te spreken, vinden we weer rust en harmonie.

Als je deze duidelijkheid mist, maak dan nu even een notitie en spreek je collega’s, je chef of je huisgenoten erop aan.

  1. Behoefte aan stimulans: Je vleugels uitslaan en mogen groeien

Iedereen heeft de behoefte om te groeien en nieuwe dingen te leren. Daar heb je stimulans voor nodig. Jouw cliënten hebben daar ook behoefte aan. Hebben ze voldoende ruimte om te groeien of moeten ze zich teveel aanpassen?

Privé geldt dit natuurlijk ook.

Hebben jij en je partner nog voldoende ruimte voor je hobby’s en heb je tijd om nog nieuwe dingen te leren. Stimuleren jullie elkaar in die zin? En geldt datzelfde ook voor de kinderen?

Als het antwoord op deze vragen ‘neen’ is, is het hoog tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Misschien het ideale tijdstip om je in te schrijven voor een TA opleiding?

Even teveel?

Als we voelen dat we even het evenwicht kwijt zijn, kunnen we aan de hand van deze drie graadmeters even stil staan. Om met een kopje thee of een lekker drankje echt even te gaan zitten en de drie basisbehoeften rustig door te nemen. Observeer en constateer, maar veroordeel jezelf niet. Juist voor het feit dat je de tijd en moeite neemt om deze basisbehoeften als ‘checklist’ naast je leven te leggen, verdien je al een groot applaus! Je leven hoeft niet foutloos en vloeiend te verlopen.

Loop de basisbehoeften na en leg voor jezelf eerlijk op tafel of eraan voldaan wordt, voor jezelf, je gezin en je cliënten. Is dit het geval, heerlijk, geniet van de harmonie. Loopt het ergens scheef? Dan weet je nu waar en hoe je veranderingen kunt aanbrengen.

Nieuwsgierig?

Het model over de drie basisbehoeften is een onderdeel van Transactionele Analyse. Door deze theorie toe te passen op jouw situatie, ontdek je nieuwe inzichten over jouw leven.

De checklist is ook heel inspirerend als uitgangspunt voor een gesprek met cliënten.

Wil je hier meer over weten? Op 6 november is er een informatieavond en op 18 en 19 november een tweedaagse introductie.

Je bent welkom!

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden