Krista begon welgezind en vol goede moed aan haar nieuwe baan. Ze was nog jong, net afgestudeerd en was heel idealistisch en gedreven. Haar taak was, samen met een studente van de Sociale Hogeschool, het opstarten van een sociale dienst in een begeleid wonen-project voor mensen met een verstandelijke beperking. Helaas heerste er een negatief klimaat in het bedrijf waar Krista werkte: Er kon nooit een woord van dank af, altijd was er kritiek en het was nooit goed. Er was gewoonweg geen balans tussen positieve en negatieve feedback. Dit gaf veel stress bij dit jonge team.

Fouten maken

Van huis uit had Krista meegekregen dat het niet ok is om fouten te maken. Daardoor was ze heel gevoelig voor kritiek en ging ze snel Aangepast Kind*-gedrag of zelfs Rebels Kind-gedrag vertonen. Ook haar collega werd ongelukkig van de sfeer in het bedrijf. Ze waren allebei zo bang dat ze het fout deden, dat ze helemaal in een kramp schoten. Het kostte veel energie. Ze werkten wel hard, maar niet efficiënt.

*Aangepast Kind is 1 van de egotoestanden uit het Egotoestanden-model dat we in TA gebruiken. Wil je er meer over lezen, dan kan dat in deze blog: Hoe vind je de Pippi Langkous in jezelf?

Impact van leidinggevenden

Als een kind geboren wordt, is het per definitie in de war en kijkt het naar zijn vader en moeder om richting te krijgen. Vader en moeder hebben een grote invloed op hoe de patronen zich in zo’n kind ontwikkelen.

Jonge werknemers kijken eigenlijk op dezelfde manier naar hun leidinggevenden. Leidinggevenden moeten zich bewust zijn van deze positie. Of ze dat willen of niet, ze hebben een Ouder positie. Het doet er echt wel toe hoe je met kritiek en complimenten omgaat. Doe je dit op de verkeerde manier, dan zet je jouw werknemers constant onder druk en maken ze juist meer fouten.

Stress maakt dat je niet goed meer kunt nadenken

Als je in de stress schiet, dan gaat je lijf in overlevingsmodus. Dit noemen we de Fight, Flight or Freeze-reactie. Vechten, vluchten of bevriezen. Het deel van ons zenuwstelsel dat gericht is op overleven, werkt dan heel goed. Je lichaam reageert alsof er echt gevaar is, bijvoorbeeld alsof er een tijger over je afdeling loopt. In werkelijkheid is het ‘slechts’ je leidinggevende die langskomt.

Tijdens zo’n Fight, Flight or Freeze-reactie werkt onze neocortex, het gedeelte van je hersenen waarmee je nadenkt en logische beslissingen neemt, niet goed meer. Daardoor kun je gewoonweg minder goed nadenken, waardoor je steeds meer fouten maakt en de ‘tijger’ steeds groter wordt. De leidinggevende krijgt zelf ook een stressreactie en wordt ongeduldig.

Coachend leidinggeven

Jonge werknemers presteren beter als ze voldoende waardering, structuur en genoeg groeikansen krijgen. Juist dan komen de creatieve ideeën. Jonge werknemers te veel onder druk zetten, werkt eigenlijk averechts op dit doel. Wil je meer weten over hoe TA ook jou kan helpen om op een inspirerende manier leiding te geven? Wil je begrijpen hoe jouw communicatiepatronen in elkaar zitten, hoe je die kunt aanpassen en zo kunt beïnvloeden hoe anderen op jou reageren? Dan heb ik een interessant aanbod voor je: Mijn online Introductie in TA. In 7 videolessen leg ik je alle basisprincipes van TA uit en leer ik je hoe je die moet toepassen in de praktijk.

Je bent welkom.

Ja, ik wil meer weten over de online TA introductie

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden