“Stress”, wie kent dat niet. Iedereen heeft in zijn leven al wel eens momenten of perioden van stress gehad. Of het nu door teveel werk komt, door de grote stroom van informatie die op je afkomt, persoonlijke problemen, gezondheidsproblemen, een verlies of een trauma meegemaakt. We hebben er allemaal wel mee te maken op een bepaald moment.
Maar hoe herken je ‘stress’ of ‘trauma’ bij jouw patiënten als je als therapeut of coach geconfronteerd wordt met hun lichamelijke klachten of uitingen van pijn, verdriet, machteloosheid. Hoe kan je als therapeut verder kijken dan wat jouw patiënt/cliënt je vertelt? Hoe werk je in de diepte zodat je snel tot de essentie van het probleem komt?

Deze week kwam Inge op gesprek. Ze slaapt al een hele tijd slecht. De artsen vinden geen oorzaak en gaan ervan uit dat het stress’ is.
Inge vertelt me dat ze graag van de stress af wil of dat ze tenminste weer goed wil kunnen slapen.
Terwijl ze dit vertelt, brengt ze haar schouders wat naar voren en buigt ze een beetje voorover.

U herkent waarschijnlijk dit probleem ook in uw praktijk? Het is zeer de moeite om te gaan kijken naar welke gebaren clienten maken terwijl ze hun verhaal vertellen. Het leert ons heel veel.
Verder in dit blog vertel ik waarom dit zo leerrlijk is.

Stress? Maar hoe herken je dit?
Het lezen en goed interpreteren van iemands lichaamstaal is een handig hulpmiddel. Voor het leren lezen van lichaamstaal zijn er verschillende theoriën beschikbaar.
In mijn praktijk maak ik vaak gebruik van de theorie van het “Embryonic Movement” uit de Bioenergetica. Deze theorie biedt een mooi model om de lichaamstaal te begrijpen én ook om ermee te werken zodat een aantal klachten opgelost of verbeterd worden.

Het uitgangspunt is dat de baby voor zijn geboorte slechts één houding kent: de voorovergebogen houding. In de buik van de moeder is de foetus gebogen van in het prille begin tot aan de geboorte. In deze houding voelt de baby zich veilig en geborgen.

 

 

 

Bij de geboorte komt de baby voor het eerst tot strekking. Het hoofdje daalt in het geboortekanaal, en de baby bereidt zich voor op de geboorte. Eens geboren strekt de baby zich uit, de longetjes openen zich en de baby hapt naar lucht en laat zich voor het eerst horen (moro reflex). De baby begint aan zijn eigen leven, begint te ademen en bereidt zich voor op actie. Op uitreiken naar het leven…

Zowel de voorovergebogen houding als de uitstrekkende beweging zijn twee universele bewegingen.
Het zijn twee bewegingen die we als volwassenen steeds maar opnieuw blijven maken.

We hebben het nodig om ons terug te trekken, op tot rust te komen, om tot stilstand te komen. Mensen zijn op zoek naar meditatie, bewustzijn, en op adem komen. We zijn op zoek naar het ervaren van ‘Oceanos’. Rust, geen haast, alle tijd en alle ruimte om tot stilstand te komen.
Anderzijds hebben we ook de Moro reflex nodig. We komen in beweging, gaan het leven aan en leven volop.
Deze twee reflexen zitten in ons allemaal. Maar soms geraak je uit evenwicht We voelen ons dan niet meer goed in ons lijf en ervaren ongemak en stress.

Je kan –eenvoudig gezegd- op twee manieren uit evenwicht zijn.

1. Te veel in de voorovergebogen reflex : Oceanos.
Rust en afgesneden van het leven. Je leeft als het ware ergens op een bergtop in volledige rust. In het extreme is dit een vorm van passiviteit. Mensen ervaren een gevoel van verlamming en een onvermogen om in actie te schieten.

2. Anderzijds : een doorgedreven Moro-reflex
Dit zie ik veel vaker in mijn praktijk. Mensen zijn alsmaar in beweging, gehaast, hard werken, op zoek naar perfectie etc.
Veel van mensen die naar deze kant zijn overgeheld, die dus teveel actie in hun leven hebben, ontwikkelen hartklachten, schouderklachten, spijsverteringsklachten etc.

 

 

 

 

 

 

 

Laat ons nu even teruggaan naar het voorbeeld van Inge
Wanneer Inge naar voren buigt, vraag ik haar eerst of ze bewust is van dit gebaar. Dat was ze niet.
Door haar te vragen om dit gebaar langzaam te herhalen, het wat groter te maken, etc, wordt ze zich meer bewust van dit gebaar.
Hierboven hebben we de twee bewegingen uit de theorie van het ‘Embryonic Movement’ uitgelegd. Mijn hypothese is dat het voorovergebogen gebaar van Inge iets vertelt over haar behoeftes.
Wanneer ik haar opnieuw vraag om deze kleine beweging als het ware te vervolledigen, komt ze langzaam doch spontaan in een foeteus houding.
In die houding ervaart ze veel rust en ontspanning.
Het is voor haar een echte eyeopener dat haar lichaam zo duidelijk aangeeft wat het nodig heeft. Het betekent dat ze echt niet meer rond de waarheid kan: ze is moe en ze heeft rust, geborgenheid nodig.
Het voorzichtig benoemen en bekijken van de lichaamstaal heeft vrijwel altijd een ontspannend effect.
Verder is het natuurlijk nodig om met cliënten te gaan bespreken wat ze hier verder mee willen doen.
Het luisteren en begrijpen van de lichaamstaal, helpt vaak mensen om hun lichaam ernstiger te nemen en beter voor zichzelf te gaan zorgen..

Wat concluderen we hieruit? Dat het meer dan de moeite loont om goed te kijken naar de lichaamstaal en om mensen aan te moedigen de impulsen van hun lijf te leren herkennen en te begrijpen. Door met die subtiele bewegingen aan de slag te gaan, ga je namelijk beginnen werken op een dieper niveau, op niveau van het lichaam en het onbewuste.
Cliënten vinden het meestal verhelderend om op deze manier naar hun lijf te luisteren.

HET UITEINDELIJKE DOEL in coaching en therapie.
Het doel is om er voor te zorgen dat er in ons leven een evenwicht is tussen de teruggetrokken beweging en de uitreikende beweging. Er is dan tijd voor zowel rust als voor actie.
Het gaat er niet om dat Inge ergens op een bergtop in Nepal gaat wonen of helemaal stopt met werken. Wel dat Inge op een goedgeïnformeerde manier een keuze kan maken voor een gezonde levensstijl. En als er voldoende rust is, en wat minder actie, is de kans groot dat ze beter zal slapen.

Deze theorie over het ‘Embronic Movement’ is slechts één van de modellen die in de vijfdaagse opleiding aan bod komt. Daarnaast werken we nog met andere fascinerende modellen en methodes.

Wil je in jouw praktijk als coach of therapeut ook leren om écht naar de taal van het lichaam kijken?
Wil je leren hoe je met de methodiek van uit de Bioenergetica ‘Embryonic Movement’ op een heel diep niveau kan werken met stress en trauma gerelateerde klachten, schrijf je dan in voor de vijfdaagse opleiding die over lichaamstaal gaat.

Voorkennis van TA is handig, doch niet strikt noodzakelijk.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden