
Mijn inbox is leeg…
We besteden allemaal veel tijd en energie aan het beheren van ons emailverkeer.
Het beheren van de emails lijkt soms een doel op zich en niet een middel tot contact.
Mensen zijn echt bereid om daar een hoge prijs voor te betalen. We blijven er langer voor op en geven de inbox veel van onze tijd en aandacht. We lezen boeken over email-management, die ons dé ideale oplossing beloven….Ik neem mezelf even als voorbeeld: Gemiddeld krijg ik 85 relevante e-mails per dag. Spam reken ik daarbij niet mee. Op 60 van die e-mails verwacht de verzender een reactie. Het liefst dezelfde dag. Dat betekent dat ik mijn aandacht moet verdelen over 60 onderwerpen, naast alles wat mijn werkdag mij nog brengt. En dat allemaal om die (rot)inbox te beheren!
…dus het gaat goed!
Pasgeleden kreeg ik van één van de mensen waarmee ik samenwerk de opmerking dat mijn reactiesnelheid te wensen overlaat. Dat is wat onze samenleving van ons vraagt; onmiddellijke reactie op e-mails en andere vormen van communicatie. Terwijl dat constant aandacht vraagt en daardoor afleidt van waar ik eigenlijk mee bezig ben.
Toch geven we met zijn allen, die inbox veel ruimte in ons leven, meer eigenlijk dan we zouden willen. Het leegmaken van onze inbox geeft ons het gevoel dat je controle hebt over ons leven. Als mijn inbox leeg is, heb ik mijn werk gedaan, dús voel ik me goed.
Onze drijfveren
Waar komt deze behoefte aan een lege inbox eigenlijk vandaan? Om dit vanuit Transactionele Analyse (TA) te begrijpen, hebben we een stukje van de theorie van TA nodig. We hebben in ons leven allemaal een soort overlevingsmechanisme ontwikkeld. Dit noemen we het Script. Hierin kennen we 5 drijfveren, waarmee we hebben kunnen overleven in de familie waarin we zijn opgegroeid:
1. Wees sterk en werk hard
In sommige gezinnen is hard werken en sterk zijn een vereiste om OK te zijn. Als je hard werkt, krijg je daar waardering voor. Als je op zaterdagochtend aankondigt dat je het hele weekend niets van plan bent te doen, dan valt dat vaak niet in goede aarde.
2. Wees perfect
Als je iets doet, moet je het goed doen. In alles wat je doet, wil je het perfecte resultaat behalen. Dat wordt van je verwacht! Als je perfectie behaalt, voel je je goed, maar haal je een gemiddeld resultaat, dan voel je je daar schuldig door.
3. Doe de ander een plezier
Het is belangrijk om andere mensen niet teleur te stellen. Je moet zoveel mogelijk voor de ander klaarstaan en de behoeftes van anderen vooropstellen. Daardoor kom je niet aan je eigen rust toe. En die heb je juist zo hard nodig!
4. Doe je best
Als je complimenten krijgt, omdat je altijd je best doet, is het gevaar dat je te veel hooi op je vork gaat nemen. Uiteindelijk wordt het onmogelijk om alles wat je hebt aangepakt, tot een goed einde te brengen.
5. Haast je
Als je snel bent, krijg je een heleboel dingen gedaan in korte tijd. Als je vroeger hebt geleerd dat je snel je kamer op moet ruimen en snel je bord leeg moet eten, blijf je dat in je volwassen leven vaak volhouden. Maar geniet je ergens ook van als je het snel doet?
Moderne toevoeging
Als ik deze drijfveren lees, mis ik in onze moderne samenleving eigenlijk nog een zesde punt. Dat zou ik graag willen toevoegen! Je voelt het vast al aankomen:
6. Maak je inbox leeg
Als je inbox leeg is, geeft je dat een gevoel van controle over je leven. Je hebt al jouw taken gedaan en daarom gaat het goed met je. Daarom ben je bereid je eigen behoeften aan rust en focus ondergeschikt te maken aan je inbox. Herken je dit? Dan is de volgende quote misschien een eye-opener voor jou:
‘Je inbox is een verzamelplaats voor de problemen van anderen.’ – Brendon Burchard.
Neem jij inbox-stress voor lief?
Als je kijkt naar bovenstaande drijfveren, dan zijn die op zichzelf niet slecht. Het is prima om hard te werken, naar perfectie te streven en anderen een plezier te doen! Het is natuurlijk ook prima is om je inbox leeg te houden.
Het wordt pas problematisch als je daarvoor je eigen behoeften aan de kant schuift. Daarmee ontwikkel je een patroon dat steeds terugkeert en waar je je niet altijd bewust van bent. Dan neem je je constante inbox-stress voor lief, alsof er niets aan te doen is.
Dit klopt niet!
Dat je je inbox stress voor lief neemt alsof er niets aan te doen is, klopt niet. Je inbox en e-mail verkeer zijn een communicatiemiddel en een lege inbox mag geen doel op zich worden. Zie je dit wel zo, dan is de oorzaak daarvan vaak een ingesleten denkwijze, die je zelf al niet eens meer herkent. Je vormt in je leven patronen, die je telkens weer volgt, ook al zijn ze niet goed voor je. Door je eigen patronen te herkennen, krijg je meer invloed op jouw leven.
TA biedt uitkomst
Wil jij onderzoeken wat jouw drijfveren zijn? Voor welke dingen in jouw leven ben je bereid een hoge prijs te betalen? En wat is die prijs dan?
TA biedt instrumenten om je bewust te worden van je eigen patronen en ook om ze te gaan veranderen. Ook kun je TA gebruiken bij het begeleiden van anderen in dit proces, bijvoorbeeld cliënten in jouw coaching praktijk.
Wil jij leren hoe TA jou en anderen kan helpen? Schrijf je dan in voor de basisopleiding TA. Je leert dan dit en vele andere modellen herkennen en toepassen. De eerste lessen beginnen weer op 29 september 2017.
Je bent van harte welkom!