Er was eens een directeur, die altijd boos was en gevreesd werd door al zijn werknemers. Iedereen was bang voor hem! Als hij zijn donkere, harde stem over de afdeling deed bulderen, kropen de werknemers bibberend achter hun beeldscherm of zochten een veilig heenkomen op het toilet. En als er iemand bij hem geroepen werd, ging ze met knikkende knieën, vol medelijden nagekeken door haar collega’s.

Klinkt als een sprookje, he? Helaas was dit voor de werknemers van een groot internationaal bedrijf bittere werkelijkheid. Misschien ook wel voor jou? Herken jij je in de werknemers of misschien wel in de directeur? Ik mocht met behulp van Transactionele Analyse (TA) deze directeur twee waardevolle inzichten geven. Die wil ik ook met jou delen in deze blog. 

Onverwachte hulpvraag

Ik werd als coach bij dit bedrijf betrokken door de directeur. Dat zal je misschien verrassen, maar ik zal het uitleggen. De directeur – laten we hem Leon noemen – was namelijk niet tevreden over zijn werknemers. Ze functioneerden allemaal ondermaats, terwijl ze toch allemaal een goed salaris hadden. Daar verwonderde hij zich over. Hij had niets aan ze, want de creativiteit was weg en ze hadden ineens geen goede ideeën meer. Woedend was hij. Ik schrok ervan! Rood aangelopen zat hij tegenover me aan tafel. De coachingsvraag die ik van Leon meekreeg was dan ook: ‘Hoe kan ik ze aan de gang stampen?’

Inzicht 1: Boos zijn maakt het erger

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe een medewerker van dit bedrijf zich voelde. Hoe zou jij je voelen? Door altijd boos te reageren, voelden werknemers zich onveilig als ze in de buurt van Leon waren. In een onveilige situatie trek je je terug in je schulp en maak je je klein. Dit gebeurde letterlijk, doordat medewerkers achter hun beeldscherm kropen, maar ook figuurlijk. Als je bang bent, kun je geen nieuwe ideeën verzinnen en gaat je creativiteit op slot. Logisch toch?

Voor Leon was dit een belangrijk inzicht. Hij besefte niet wat de impact van zijn gedrag was en hoe hij daarmee een vicieuze cirkel in stand hield. Hoe harder hij riep, hoe banger zijn medewerkers waren en hoe bozer hij werd omdat ze niet functioneerden.

Inzicht 2: Waarom doe je zo boos?

Misschien nog wel belangrijker dan de impact van zijn gedrag was het voor Leon om te ontdekken en toe te geven waar dat gedrag vandaan kwam. Waarom was hij altijd maar zo boos?

Tijdens ons gesprek kwam naar voren dat hij zijn werk ontzettend belangrijk vindt. Hij wilde ontzettend graag een kwalitatief goed product afleveren en het moest goed. Hij was bang dat dit niet in orde zou komen. Zijn perfectionisme zat hem in de weg en hij voelde zich machteloos omdat hij niets aan de situatie kon veranderen. Zijn medewerkers presteerden niet en hij zag zijn product in zijn hoofd al helemaal mislukken.

De enige manier waarop hij deze angst kenbaar kon maken, was door heel hard te schreeuwen.

TA biedt uitkomst

In TA kennen we het model van de Egotoestanden. Daar past deze situatie perfect in. Heel in het kort houdt dit model in dat je in jezelf 5 egotoestanden kunt hebben: Het Vrije- en Aangepaste kind, de Kritische- en Voedende Ouder en de Volwassene. Wil je hier meer over weten, dan is deze blog voor jou interessant: ‘Hoe vind je de Pipi Langkous in jezelf?’ In deze blog staat de theorie van de Egotoestanden iets uitgebreider uitgelegd.

Terug naar Leon en zijn werknemers. Leon functioneerde duidelijk vanuit zijn Kritische Ouder. Door zijn gedrag nodigde hij zijn medewerkers uit in hun Aangepaste Kind.

Nu Leon zich bewust is van zijn gedrag en de impact, die dit op zijn medewerkers heeft, kan hij op een andere manier leren communiceren. Hij kan vanuit zijn Volwassene uitleggen waarom dit product zo belangrijk voor hem is en dat hij daarom zo bang is dat het mislukt. Vanuit die positie is het voor Leon niet meer zo moeilijk om zijn werknemers om hun medewerking te vragen in plaats van erom te schreeuwen.

Door op een respectvolle manier met zijn werknemers te communiceren, haalt hij het beste in hen naar boven en kunnen zij hun creativiteit en goede ideeën weer laten stromen. De situatie is hiermee helemaal opgelost. Het lijkt wel magie!

Wil jij ook de ‘magie’ van TA ervaren?

Tijdens mijn Online Kennismaking met TA leer je o.a. de theorie van de Strooks. Strooks zijn de verschillende manieren waarop je aandacht aan iemand kan geven. Zo kan je bijvoorbeeld complimenten geven ofwel kritiek geven. Je leert analyseren hoe jouw eigen patronen in elkaar zitten. Vind je het makkelijk of moeilijk om kritiek te geven? Vind je het makkelijk om over jezelf te vertellen dat je een taak heel goed hebt gedaan? Of weet je soms niet hoe je een compliment moet ontvangen?

Door anders te leren communiceren, kun jij ook de ‘magie’ van TA ervaren. En dat is écht, geen sprookje.

In de Online Kennismaking met TA leer je alle basisprincipes uit de Transactionele Analyse en hoe je die kunt toepassen op jouw eigen coaching-stijl. Meer informatie over deze online cursus vind je op deze pagina.

Je bent van harte welkom!

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden