Sharon staart naar het plafond en denkt: ‘Het is nu al de derde keer deze week dat ik wakker lig van mijn werk. Waarom zeg ik niet gewoon dat het me teveel wordt?’
Herkenbaar? Veel mensen worstelen op de werkvloer met de verwachtingen die van hogerhand worden opgelegd. Het is moeilijk om aan te geven waar de grens ligt tussen gezonde werkdruk en te hoge eisen. Waarom is het voor veel mensen zo lastig om hun eigen grenzen te bewaken en ze aan anderen aan te geven? En waarom is het voor diezelfde groep mensen nét zo moeilijk om hulp te zoeken door bijvoorbeeld die cursus TA te gaan doen?

Jezelf zijn is moeilijk

Om even terug te gaan naar het voorbeeld van Sharon: Zij ervaart op de werkvloer een zodanige druk dat ze er wakker van ligt. Ze is bang dat het werk haar boven het hoofd groeit en dat ze fouten gaat maken. Om hulp vragen of aangeven dat het teveel wordt, durft ze niet. Haar binnen- en buitenkant kloppen niet met elkaar. Dit conflict zit haar in de weg. Ze dreigt erin vast te lopen.

Geen toestemming van thuis

Sharon komt uit een gezin waar de overtuiging heerste dat je hard moest werken, goed je best moest doen en niet te veel moest zeuren. Ze kreeg niet echt de toestemming, de ruimte om te leren hoe het is om uit te spreken wat je écht nodig hebt. Als Sharon op haar zoektocht naar oplossingen voor de druk in haar werksituatie in aanraking komt met TA, durft ze hier eigenlijk niet zoveel mee te doen. Want dan zit je in een groep en moet je ‘met de billen bloot’. Dat is niet makkelijk als je niet durft te zeggen wat je eigenlijk denkt en wat er écht in je omgaat.

Overtuigingen vanuit het oogpunt van de ouders

Heel veel mensen ervaren hetzelfde probleem als Sharon. Ze handelen feitelijk nog steeds vanuit de overtuigingen die ze vanuit hun gezinssituatie hebben meegekregen. Die overtuigingen waren vroeger nuttig, maar nu is de situatie eigenlijk helemaal anders. Ouders hadden vroeger écht macht over je toen je klein was. Je was écht afhankelijk. De situatie nu is anders, jouw werkgever heeft natuurlijk wel macht over je, maar nooit zoveel dan je ouders hadden toen je klein was. Tenzij je zelf die macht uit handen geeft.

Nogmaals; jezelf zijn is moeilijk!

Ook met deze kennis op zak is het ontzettend moeilijk om écht jezelf te zijn. Ik zie om me heen veel mensen die hiermee worstelen, dus je bent niet alleen. Ook niet in de angst om jezelf bloot te geven in een cursusgroep. Conflicten tussen de binnenkant en de buitenkant creëren een onderstroom die veel energie kost en die niet oplossingsgericht is. Het is moeilijk om die onderstroom te doorbreken. Dit is waar TA om de hoek komt kijken. TA helpt je helder te communiceren, zodat je beter gezien wordt. Zodat jezelf zijn makkelijker wordt.

Groepsdynamiek in mijn yurt vs. zelf doen in je eentje

Hoewel ik het liefst iedereen die dit in zichzelf wil oplossen zou willen verwelkomen rond het vuur in mijn yurt, erken ik ook dat dit soms praktisch onmogelijk is. De afstand kan een probleem vormen, net als het vrijmaken van 2 dagen in je agenda. De dynamiek die een groep brengt is waardevol, maar ook zonder deze groep is het heel goed mogelijk om jezelf te verdiepen in TA.

Voor diegenen die wel graag TA willen leren, maar om wat voor reden dan ook niet naar Hoegaarden kunnen komen, ontwikkelde ik een online introductie in TA: In 7 heldere video’s leg ik de basisprincipes van TA aan je uit en daag ik je uit om hiermee te gaan werken in je eigen leven en/of werk.

Ja, ik wil meer weten over de online TA introductie

ps. Wil je toch liever meedraaien in de Tweedaagse Introductiegroep? Op deze pagina vind je de meest recente informatie & data.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden