
Een aantal weken geleden stond ik op een dakterras in Oostende voor een Yoga-intensive. 5 ochtenden in steeds dezelfde groep, echt genieten en tijd voor mezelf nemen. Het was prachtig weer, de zon scheen en er stond een licht briesje van zee. Ik stond op blote voeten en gesloten ogen op mijn yoga-mat en… ik was kritisch op mezelf!
Kritisch, omdat ik sommige houdingen niet kon of naar mijn gevoel niet lang genoeg kon volhouden. Ik baalde ervan dat het me niet lukte.
Toen dacht ik: Hallo, het is zomer en ik sta hier op een prachtig dakterras. Ik ben gezond en ik sta in de zon yoga te doen… Waarom ben ik zo kritisch op mezelf en waar maak ik me eigenlijk zo druk om?
Herken jij jezelf in deze situatie? Ben je soms ook te kritisch voor jezelf of voor anderen zonder dat daar eigenlijk een goede reden voor is?
Laten we dit eens bekijken vanuit de basisfilosofie van TA.
Terug naar de basisfilosofie van TA
Wanneer je leeft volgens de basisfilosofie van TA, dan leef je vanuit 3 uitgangspunten. Deze helpen je om situaties te overzien vanuit een ander perspectief dan je misschien gewend bent:
- Iedereen is ok
Met TA ga je ervan uit dat iedereen ok is, ook jijzelf. Je laat iedereen in z’n waarde, waardoor je veel objectiever kunt denken en over oordelen kunt heenstappen. Ook als het om jezelf gaat. Je doet als het ware een stapje achteruit en kijkt vanaf een afstand naar jezelf: Ik ben ok, ook al kan ik die yoga-houding niet volhouden. Die mildheid naar jezelf toe heb je nodig om de situatie zoals die is te accepteren. Accepteren dat het zo is, gaat vooraf aan het veranderen.
2. Iedereen kan zelf nadenken
Mijn kritische houding tegenover mezelf komt niet uit de lucht vallen. Die komt voort uit een patroon dat ingesleten is vanuit mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een gezin waar het belangrijk was dat je iets presteerde in je leven. Hard werken en goed je best doen waren kernwaarden in ons gezinsleven. Daar is niets mis mee, maar inmiddels ben ik – al een tijdje – volwassen en kan ik zelf nadenken over de keuzes die ik maak. Ik hoef me daarbij niet te laten leiden door wat anderen daarvan vinden.
- Iedereen kan vroegere beslissingen herzien
We hebben in het verleden onze keuzes allemaal in grote mate gebaseerd op wat onze ouders goed voor ons vonden. We hebben vaak precies gedaan wat ze van ons verwachtten. Of we deden juist precies het tegenovergestelde! Ook in dat laatste geval hebben we onze keuze laten bepalen door wat er van ons verwacht werd.
Dit is absoluut normaal en zelfs wenselijk. Als kind was je afhankelijk van je ouders en natuurlijk wilde je het hen naar de zin maken.
We vergeten vaak dat we die beslissingen kunnen en mógen herzien. Dit kan een hele grote en levensbepalende keuze zijn, maar ook iets heel kleins. Ik kan bijvoorbeeld beslissen dat ik me niet meer laat leiden door de prestatiedrang van vroeger, maar dat ik met mildheid naar mezelf kijk als ik een yoga-houding niet lang kan volhouden. Ik kwam tenslotte niet naar de yoga-intensive om iets te presteren, maar om te ontspannen en tot mezelf te komen na een drukke periode.
Mild zijn voor mezelf… Makkelijker gezegd dan gedaan, Linda!
Dat ben ik helemaal met je eens! Vergeet niet dat ik degene was die zo kritisch was op mezelf tijdens de yoga, terwijl ik TA toch vrij goed ken ;). Ook ik stap van tijd tot tijd in die valkuil. Hoe komt dat toch, dat we soms dezelfde patronen blijven herhalen?
Als we het druk hebben gehad en moe zijn, opgeslokt worden in de waan van de dag en onszelf voorbijlopen, vallen we steeds vaker terug in onze oude patronen. Als je je daar bewust van wordt, geef je jezelf de kans om die patronen te herkennen en ze te veranderen.
De magie van een TA-ontwikkelingsgroep
Ingesleten patronen zijn vaak lastig in je eentje te ontdekken. Vaak weet je niet eens dat je die patronen gebruikt, maar handel je er onbewust naar. Zelfs in een één-op-één gesprek met een coach duurt het vaak even voordat je tot de kern van het probleem komt. In een TA-ontwikkelingsgroep leer je van elkaar en krijg je feedback vanuit verschillende standpunten, waardoor je makkelijker je doelen bereikt. Daarom vind ik groepstherapie zo waardevol en ben ik gestart met een reeks van groepstherapie bijéénkomsten.
Je lijf weet het wel
Naast TA werken we in deze groepen ook vanuit lichaamstaal. Vaak geeft je lijf precies aan waar jouw ingesleten patronen zitten, maar heb je inzicht van buiten nodig om deze te herkennen.
Zo kwam er tijdens een groepssessie een coach met de opmerking: ‘Mijn cliënten mogen me écht altijd bellen’, terwijl zij met haar handen en armen opgeheven, de palmen naar buiten, een afwerend gebaar maakte. Die beweging was in contrast met haar woorden. Toen zij daarop geattendeerd werd, kwam zij tot een waardevol inzicht: Zij had ook best wel behoefte aan tijd voor zichzelf en eigenlijk durfde zij dat niet zeggen. Zij dacht dat een goede coach ‘altijd klaar moet staan’. Zij heeft nu aan haar cliënten laten weten dat ze op bepaalde momenten voor hen beschikbaar is en op andere momenten niet. Haar cliënten weten dat nu en houden daar rekening mee. Zij vinden het niet meer vanzelfsprekend dat hun coach altijd voor hen beschikbaar is. Dat is goed voor de coach én ook voor de cliënten.
Want die worden op die manier niet afhankelijk van hun coach. Goed kijken en luisteren naar haar lichaamstaal, hielp haar om snel bij de essentie van haar vraag te komen.
Voor coaches
Mijn yoga-juf had een prachtige uitdrukking tijdens één van de yoga-intensive dagen. Ze zei:
‘We willen onze kinderen wortels en vleugels meegeven. Wortels om geaard te zijn en vleugels om mee weg te vliegen.’
Dat geldt niet alleen voor onze kinderen. Ook als coach wil je je cliënten wortels geven zodat ze zich thuis en geaard kunnen voelen. Ook wil je dat ze hun vleugels voelen zodat ze vrij kunnen kiezen waar ze met hun leven naartoe willen. Niet te kritisch, maar juist mild zijn voor jezelf en voor je cliënten is een essentieel onderdeel van dit proces.
Wil jij meer leren over hoe je jouw cliënten kunt helpen met TA en lichaamstaal? Dan is de TA-ontwikkelingsgroep geschikt voor jou. De eerstvolgende sessie is op 10 november. Je bent welkom.