Saskia schrikt wakker en zit rechtop in bed. Zuchtend schakelt ze de wekker uit. Haar hele lijf roept om nog een paar uur slaap, maar dat gaat niet. Ze wrijft over haar gespannen nek en herinnert zich hoe lang ze gisteravond heeft wakker gelegen. Er moet nog zoveel gebeuren op haar werk en de meisjes moeten ook nog naar school… Karel was er niet blij mee geweest, gisteravond, toen ze vertelde dat ze de komende dagen waarschijnlijk weer zou moeten overwerken. Het had een flinke ruzie tot gevolg gehad. Saskia zucht nogmaals. Eigenlijk zouden we op vakantie moeten, denkt ze bij zichzelf. Maar ja… die belangrijke overname op haar werk regelt zichzelf niet… Het is gewoonweg niet mogelijk om op dit moment een paar dagen weg te gaan, dan loopt alles in het honderd. Dan zwaait ze haar voeten over de rand van het bed. De dag is begonnen.

Te veel balletjes

Saskia heeft veel balletjes in de lucht te houden. Haar gezin, de zorg voor haar kinderen, haar werk als leidinggevende… Geen wonder dat ze behoefte heeft aan vakantie. Maar eigenlijk durft ze géén van die ‘balletjes’ even uit het oog te verliezen. Hoe komt het dat Saskia denkt dat alles in het honderd loopt als zij op vakantie gaat?
Begrijp me niet verkeerd, het zou heel goed kunnen dat Saskia gelijk heeft: dat het werkelijk zo is dat haar team minder goed functioneert zonder supervisie. Dat zou een groot probleem opleveren voor Saskia, want dan zou ze, ook áls ze op vakantie is, nog steeds niet echt vrij zijn. Ze zou zich constant zorgen maken over hoe het op haar werk gaat.

Zorgeloos op vakantie

Hoe creëer je nu als leidinggevende een situatie waarin dat niet hoeft? Waarin een team ook blijft functioneren zonder directe leiding, zodat je als leidinggevende zorgeloos op vakantie kunt?

3 basisbehoeften van ieder mens

In TA gaan we ervan uit dat ieder mens 3 basisbehoeften heeft. Als deze 3 basisbehoeften bevredigd zijn, voelen mensen zich doorgaans goed en functioneren ze goed. Dit is natuurlijk ook zo voor de mensen in Saskia’s team, voor Saskia zelf en voor Karel en de kinderen.

1. Behoefte aan erkenning:

Ieder mens wil graag gezien worden. Je wilt graag erkenning voor wie je bent en wat je doet.
Medewerkers willen dat ook. Voor elke medewerker is het belangrijk om echt naar hem te kijken en positief te benoemen wat hij voor werk gedaan. Medewerkers hebben het nodig dat Saskia met échte aandacht naar hen kijkt. Als er kritiek is, wordt deze respectvol gegeven.
Thuis geldt eigenlijk hetzelfde. Kinderen, Karel én Saskia hebben diezelfde behoefte.

Ook jij hebt die behoefte. Heb je in jouw leven voldoende mensen die jou écht zien? Is dit niet het geval? Regel dan vandaag nog een afspraak met een vriend, een collega of een coach die jou écht kan zien. Dat is hartverwarmend en zal je deugd doen.

2. Behoefte aan duidelijkheid:

Duidelijkheid is belangrijk. Onduidelijkheid kost veel energie. Hebben de medewerkers van Saskia helder voor ogen wat ze allemaal nog moet doen? Staat het op papier of zwerven er nog taken door Saskia’s hoofd? Is het duidelijk wie welke taken op zich gaat nemen en wat de afspraken zijn?
Is voor medewerkers duidelijk wat er van hen verwacht wordt? Is er goed omschreven waar ze samen aan willen werken? Zijn er duidelijke afspraken gemaakt?
Heb je thuis en op je werk een duidelijke taakverdeling? Wie doet de boodschappen? Wie brengt de kinderen weg? Door deze dingen heel duidelijk af te spreken, vinden we weer rust en harmonie.

Als jij deze duidelijkheid mist, maak dan nu even een notitie en spreek je collega’s, je chef of je huisgenoten erop aan.

3. Behoefte aan stimulans: Je vleugels uitslaan en mogen groeien

Iedereen heeft de behoefte om te groeien en nieuwe dingen te leren. Daar heb je stimulans voor nodig. Saskia’s medewerkers hebben daar ook behoefte aan. Hebben ze voldoende ruimte om te groeien of moeten ze zich teveel aanpassen?
Privé geldt dit natuurlijk ook.

Hebben jij en je partner nog voldoende ruimte voor je hobby’s en heb je tijd om nog nieuwe dingen te leren. Stimuleren jullie elkaar in die zin? En geldt datzelfde ook voor de kinderen?
Als het antwoord op deze vragen ‘neen’ is, is het hoog tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Misschien het ideale tijdstip om je in te schrijven voor een TA opleiding?

Hoe kan Saskia (en ook jij) zorgeloos op vakantie?

Door de manier waarop Saskia wakker werd, weten we dat haar lijf bol staat van de adrenaline. Saskia heeft dus geen diepe nachtrust gehad. Rustig wakker worden is er niet bij. Ik herken dit maar al te goed. De adrenaline die als gevolg van stress door je lijf giert is slopend. Ik gun het je om rustig aan de dag te wennen en langzaam op te starten. Want niemand wordt er beter van als jij als leidinggevende, ouder of partner stress hebt.

TA helpt je niet alleen aan een zorgeloze vakantie

Een minder stressvolle situatie creëer je door de drie basisbehoeften te vervullen. Voor jezelf, je gezin en je team. Zo kun je zorgeloos op vakantie. Wil je leren wat deze basisbehoeften nu precies inhouden en hoe je ze vervult voor jezelf en je omgeving? Regelmatig geef ik een tweedaagse introductie in TA. In deze twee dagen leer je niet alleen alles over de basisbehoeften, maar ook over andere methodes waarmee je beter leert communiceren en je eigen communicatie beter leert begrijpen. Dat levert je niet alleen een zorgeloze vakantie op, maar een beter leven!

Je bent welkom.

Ja, ik wil meer weten over de twee-daagse introductie

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden