Transactionele Analyse en Embodied Coaching (lichaamswerk) staan altijd centraal in mijn blogs. Ik heb door TA veel levens drastisch zien veranderen en wil jou als trouwe lezer vandaag laten meegenieten van de mooie dingen die ik heb mogen meemaken. Daarom laat ik 5 deelnemers aan het woord die verschillende van mijn opleidingen hebben gevolgd. Zij vertellen wat ze hebben geleerd en hoe dat hun werk en leven heeft beïnvloed. Ik hoop dat hun verhaal je inspireert om aan de slag te gaan met je eigen persoonlijk leiderschap.

1. Florence: TA heeft me geholpen om de versie van mezelf te ontmoeten die ik graag wil zijn

Toen ik in 2008 begon met een TA-training was het alsof ik een levensreis startte. In het begin was het meer een introspectieve reis. Mezelf ontmoeten. Wie ben ik? Wat is voor mij belangrijk? De TA-training bood me echt deze kans. Ik had het gevoel dat als ik die reis had gemaakt, de versie van mezelf had ontmoet die ik graag wilde zijn, dat ik mezelf dan ook professioneel meer kon ontwikkelen. Wie wil ik zijn als professional? De TA-training heeft me ook in dat opzicht geholpen. Ik gebruik vaak de Ok-Ok positie wanneer ik werk met managers en die positie is in een internationale setting erg bruikbaar gebleken.

Van Linda leerde ik ook hoe ik me bewust moet zijn van mijn eigen lichaam, wat dat doet wanneer ik interactie heb met anderen en hoe de ander op mij reageert.

Florence Roisin-Van Loon is afgestudeerd in de eerste opleidingsgroep van Linda en helpt nu wereldwijd mensen met online trainingen in bedrijven via haar bedrijf Magellan Transition.

2. Nicole: Ik leerde om mezelf veel sterker in een moeilijke situatie te positioneren door ‘Ik ben OK, jij bent OK’ als persoonlijk mantra toe te passen

Ik vond door TA mijn weg als ‘verdwaald’ meereizende echtgenote in België. Ik leerde te reflecteren en in te zien dat de verantwoordelijkheid altijd bij mezelf ligt. Anderen of ‘de situatie’ de schuld geven zal nooit resulteren in een verandering. Ik ben zelf verantwoordelijk voor hoe ik me voel. Ik pas de ‘Ik ben OK, jij bent OK’ positie uit TA bijna als een mantra toe wanneer ik een moeilijke situatie tegenkom. Het heeft me geholpen om die situaties te overwinnen door mezelf voor te houden dat zij OK zijn, maar ik ook!

Als meereizend echtgenoot kun je soms het gevoel hebben dat je minder OK bent, want jouw partner is degene met de carrière, niet jij. Het mantra (TA noemt het niet zo, maar voor mij werkt het op die manier) heeft me een prachtige kijk op dingen gegeven. Ik leerde om mezelf veel sterker te positioneren in uitdagende situaties. Meer gebalanceerd en met meer perspectief. Ik leerde dat, wanneer er lastige tijden zijn, iemand anders de schuld geven je niet verder helpt. Aan het einde van de dag ben jij degene die de beslissingen maakt.

Ik bleef 3 jaar bij Linda, want ik bleef steeds nieuwe dingen leren. Linda heeft veel ervaring in het meereizen met een partner en kan goed uitleggen wat TA in die situaties voor haar heeft betekent. Je ziet haar passie voor TA en ze luistert ook echt naar haar deelnemers, wat nu geresulteerd heeft in een nieuwe focus in het programma dat ik gevolgd heb. Ik denk dat dat heel waardevol is in elke training.

Nicole Wedell-Von Leupold volgde het 3-jarige TA-programma dat nu Embodied Coachen heet. Ze is inmiddels eigenaar van Talent Interlock en ondersteunt expats in België. 

3. Eva: Ik leerde dat een combinatie van organisatiewerk en lichaamswerk goed werkt omdat de werkelijke verandering gebeurt op gevoelsniveau en lichaamsniveau

Ik gun iedereen gezondheid en levensenergie. Op alle vlakken. Zowel In je werk als in je lichaam en in je relaties. Dat wat voor elk persoon belangrijk is. Dat je de mogelijkheid hebt om te zoeken naar waar je kan helpen. Dat we oog hebben voor elkaar. Dat de organisatie oog heeft voor de mensen in de organisatie die de klus klaren. Ik geloof echt dat het lichaam daarin ook een belangrijke factor is, om dat stukje gezondheid naar voren te brengen.

Ik wil een combinatie maken van klassiek organisatiewerk en lichaamswerk omdat ik leer dat werkelijke verandering zit in dat gevoelsniveau en lichaamsniveau. Ik geloof dat mensen – ik in ieder geval – zich nog meer erkend voelen door aandacht te hebben voor dat niveau.

Ik zie om me heen dat sommige mensen te weinig ruimte nemen of krijgen om zichzelf in balans te houden in de wereld zoals we nu leven. Ik denk dat daar op deze manier winst mee te behalen is.

Mijn droom om met dit lichaamswerk te doen is niet alleen te werken met mensen in organisaties, maar ook om – als ik later oud en wijs ben – daar zelf les in te kunnen gaan geven. Nog meer mensen daarover te kunnen vertellen en samen te leren daarin.

De opleiding voldoet aan mijn verwachting omdat er een mooie verbinding wordt gemaakt tussen theorie en praktijk, dus ook de oefening, die we zowel met de groep doen als het schakelen naar je eigen praktijk. Ook werken met je eigen ervaring en de ervaring binnen de groep.

Ik vind Linda echt een vakvrouw. Linda maakt het verschil voor mij op de diepe verandering. Dus daar waar we werken met verandering en ik wil veranderen, is de methode die Linda gebruikt voor mij de spijker op z’n kop. Ik ben daar zelf ook heel leergierig naar en wil het ontzettend graag gebruiken en voor andere mensen ook van toepassing laten zijn. Linda neemt echt de tijd, iedereen heeft echt het gevoel dat ie gezien en gehoord wordt door jou. Ik denk dat dat echt de essentie ook is.

Het grootste cadeau dat ik heb ontvangen is ‘niet voorbijrennen aan wat van belang is’.

Eva van der Randen heeft de opleiding Embodied Coachen gevolgd en is coach en trainer in organisaties.

4. Maarten: Ik heb geleerd dat, als je een goede coach of therapeut wilt zijn, je eigen lijflijke herinneringen en jouw lijflijke reactie op je cliënt heel belangrijk zijn om een goede begeleiding te kunnen geven

Als het gaat over een geadopteerde, is juist de imprint, de lijflijke ontwikkeling heel belangrijk om verder te kunnen in de persoonlijke ontwikkeling. Meer inzicht te krijgen in wat die worstelingen precies inhouden, maar dan met name vanuit het lijf benaderd. Dat is een benadering die heel weinig voorkomt en die mij handvatten geeft om in mijn praktijk toe te passen. Het mooie van de opleiding vind ik dat er ook nadruk op wordt gelegd dat als je een goede coach of therapeut wilt zijn, dat ook je eigen lijflijke herinneringen en jouw lijflijke reacties op je cliënt heel belangrijk zijn om een goede begeleiding te kunnen geven. Dat is denk ik een van de belangrijkste dingen die ik daar geleerd heb.

Linda is voor mij een hele warme persoonlijkheid die me ontzettend veel veiligheid en vertrouwen geeft in de groep. Ik heb met veel bewondering gekeken naar de zorgvuldigheid waarmee ze aan het werk is en de natuurlijke wijze waarop ze continu voelt wat er in de groep aan de hand is en dat helemaal vanuit de lijflijke kant benadert. Als ik aan Linda denk, denk ik aan warmte, aan zorgvuldigheid en professionaliteit en iemand waar ik nog veel van kan leren. Dat hoop ik in de toekomst te blijven doen.

Maarten van Zwieten heeft de opleiding Embodied Coachen gevolgd en is eigenaar van Adoptieatelier, een coaching bureau dat begeleiding biedt aan mensen die geadopteerd zijn. 

5. Veronica: Ik leerde hoe je met behulp van TA moeilijke situaties, zoals een burn-out of het overlijden van een familielid kunt overwinnen

Over Veronica publiceerde ik een paar maanden geleden een blog met daarin een interview dat ik met haar hield over het succesvol online volgen van het eerste jaar van een opleiding TA.

Zij leerde hoe je uit een burn-out klimt en heeft nu ze in Zuid-Korea woont een start gemaakt met het opbouwen van haar eigen coaching praktijk. Ook leerde ze hoe je om kunt gaan met moeilijke familiesituaties, zoals ze persoonlijk ervoer toen haar moeder overleed terwijl zij in Zuid-Korea woonde.

Veronica Sartori is momenteel bezig met het vervolg van de TA opleiding. Het volledige interview met Veronica vind je hier.

Persoonlijk leiderschap als leidraad

Wat je ook wilt bereiken in je leven, het draait eigenlijk altijd om persoonlijk leiderschap. Als je stappen wilt zetten in je carrière, maar ook als je de relatie met je kinderen wilt verbeteren. Wanneer je als leidinggevende stappen wilt zetten met je team, zal je zelf eerst aan de slag moeten gaan met je onzekerheden, zodat je een rots in de branding kunt zijn.

Als je een betere communicatie wilt met je partner, zal je bij jezelf moeten beginnen. Op elk denkbaar vlak in je leven waarop je verandering wenst, kan je met behulp van persoonlijk leiderschap het heft in eigen handen nemen.

De programma’s die ik aanbied, hebben daarom allemaal persoonlijk leiderschap als leidraad. Aan de slag met jezelf en – zoals Florence zo mooi zegt – de beste versie van jezelf leren kennen. Wat je doel ook is, met behulp van TA en Embodied Coachen garandeer ik je dat je meer opties gaat zien dan voorheen.

Als je mijn programma volgt, ga je zowel op persoonlijk als op professioneel vlak groeien. Je bent dan in staat om jouw doelen te bereiken, zowel in je persoonlijke leven als in je carrière. Dat gun ik je van harte.

Ik bied mijn programma’s op verschillende manieren aan (online/offline/combi) en pas ze aan jouw persoonlijke leerbehoefte aan. Wil jij ontdekken welk programma en welke vorm het beste bij jou past? Plan dan gerust een Strategiegesprek bij me in.

Je bent welkom.

Ja, ik wil een gratis Strategie met Linda inplannen

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden