In mijn omgeving zie ik de laatste tijd – online en offline – een worsteling die ontstaat door het voortduren van de Covid-19 maatregelen. Dat leidt tot stress. Als coach zal jij dit ongetwijfeld herkennen in de hulpvragen waarmee jouw cliënten naar je praktijk komen. Er heerst een onrust die diepgewortelde stress tot gevolg heeft. Hoe ga je als coach om met deze vorm van stress? En vooral; hoe help je jouw cliënt zijn levenslust te behouden? In dit blog geef ik je 5 praktische handvatten.

Een jaar lang online

Mijn opleidingen hebben – zoals je waarschijnlijk weet – het afgelopen jaar vrijwel alleen online plaatsgevonden. Uit de evaluaties blijkt dat deelnemers het oprecht erg vinden dat we niet rond het vuur hebben kunnen zitten en de sfeer van de Yurt hebben mogen ervaren. Ik deel die spijt; ik had het zo graag anders gezien. We hebben met z’n allen heel erg moeten opletten dat ‘de ziel’ in de opleiding bleef. Dat moeten we nog steeds.

In het afgelopen jaar hebben we vaak te maken gehad met verschuivingen en veranderingen in de maatregelen, waardoor we het gevoel hebben dat we één stap naar voren doen en vervolgens twee terug. Die onzekerheid veroorzaakt langdurige stress bij cliënten en bij onszelf.

Imprint

Transactionele Analyse (TA) leert ons dat we vanuit het verleden een imprint met ons meedragen. Die imprint gaat zowel over moeilijke dingen die we uit ons verleden nemen als over veerkracht om met die moeilijkheden om te gaan. Wanneer we – zoals we als coach vaak geneigd zijn om te doen – alleen focussen op het probleem, dan bevestigen we de imprint van dat probleem.

Als coach krijg je de uitdaging om precies het tegenovergestelde te doen. Je wilt juist de imprint van gezondheid bevestigen. Als coach kun je het verschil maken door dit consequent voor jouw cliënten te doen en je daar dagelijks bewust van te zijn. Dat is wat de wereld nu nodig heeft.

Wat nodig is bij langdurige stress: 5 handvatten

Om als coach echt dat verschil te kunnen maken, hebben we handvatten nodig. De 5 handvatten die ik hieronder aanreik, zijn stuk voor stuk praktische benaderingen waarmee je jouw cliënt kunt helpen om zijn levenslust te behouden, ook wanneer hij last heeft van langdurige stress.

  1. Blijf het goede benoemen richting je cliënten
    De aandacht in een sessie richten op de goede dingen die gebeuren in het leven van jouw cliënt, bevestigt de imprint van gezondheid.
  2. Geef jezelf als coach elke dag een compliment en schrijf dit op
    Een goede oefening om als coach zelf het positieve voor ogen te blijven houden, is het bedenken van dingen waarvan je blij wordt bij jezelf. Schrijf elke dag, het liefst op een vast tijdstip zodat je het niet vergeet, een compliment aan jezelf. Deze tip kun je natuurlijk ook aanreiken aan jouw cliënt.
  3. Maak voor jezelf een planning (of laat jouw cliënt dat voor zichzelf doen)
    Een duidelijke planning maakt dat de onduidelijkheid van buitenaf minder impact heeft. Hiermee ga je op een constructieve manier om met het gebrek aan duidelijkheid van buitenaf.Je kunt deze tip zelf toepassen of aan je cliënt aanreiken.
  4. Wees milder en voorzichtiger met elkaar
    De reactie die je van je cliënt (of anderen in je omgeving) krijgt kan ‘harder’ zijn dan je gewend bent.Haal als dat gebeurt een keer diep adem en bedenk dat stress voor ons allemaal een factor is op dit moment.
  5. Blijf zoeken naar mogelijkheden om te groeien
    In een tijd waar beperkingen de boventoon voeren, is het niet onmogelijk om jezelf te blijven ontwikkelen. We hebben dat als mensen echt nodig om onze levenslust te behouden. Dit geldt zowel voor onze cliënten als voor onszelf.

Extra handvat: Transactionele Analyse

TA helpt je om de communicatie van jezelf en anderen beter te begrijpen. Door de modellen uit TA te gebruiken, kun je jouw communicatiepatronen leren analyseren en veranderen. Daardoor wordt communicatie helderder en verbeteren de relaties met je gezin en omgeving. In mijn Online Introductie in TA leer je technieken die je direct kunt toepassen op je eigen communicatie en dat van je cliënt. Wanneer je je inschrijft, kun je gelijk beginnen!

 

Ja, ik schrijf me in voor de Online Introductie in TA en begin direct

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden