
‘Ik wéét dat ik veilig ben, en tóch gaat mijn hele lijf trillen als mijn baas zijn stem verheft.’
Eline zit gefrustreerd tegenover Ank. Ze is 36 jaar en verantwoordelijk voor een aantal logistieke taken in een bedrijf met vierhonderd werknemers. Ze zocht coaching omdat ze tegen een burn-out aan zit en slecht grenzen kan stellen. In de gesprekken met Ank is haar duidelijk geworden hoe het gedrag van haar leidinggevende lijkt op dat van haar vader. Verder werd helder hoe ook zijzelf gedrag vanuit haar kindertijd blijft herhalen: het mogelijke en het onmogelijke doen om aan verwachtingen te voldoen.
In een later gesprek legt ze heel gemakkelijk de link tussen vroeger en nu, en ziet ze hoe ze vaak oude gedragspatronen en emotionele patronen herhaalt. Ze gaat rechtop zitten, kijkt Ank verwachtingsvol aan en zegt: ‘En nu?’
Begrijpelijke reactie
De frustratie van Eline is begrijpelijk. Ze wéét immers hoe de vork in de steel zit en waar haar gedrag vandaan komt. Die kennis voorkomt echter niet dat zij op dezelfde manier blijft reageren op de aanwezigheid van haar baas. Waarom is het voor haar zo lastig om dit ook daadwerkelijk te veranderen?
Andere manier van werken
Om de link te leggen met dit voorbeeld en de methode waarmee ik je kennis wil laten maken, is het handig dat je een stukje van mijn eigen achtergrond weet.
Toen ik afstudeerde als CTA (Certified Transactional Analyst) was ik goed opgeleid als psychotherapeute en had ik op persoonlijk vlak ook al een hele weg afgelegd. Toch voelde ik me in mijn werk en eigen persoonlijke ontwikkeling gefrustreerd omdat ik niet de gewenste resultaten behaalde.
Ik ben gaan zoeken naar andere manieren om te werken. Mijn zoektocht bracht mij langs een heel scala aan verschillende methodes, waaronder yoga, meditatie, reiki en trauma healing. Op basis daarvan heb ik een eigen methodiek ontworpen. Deze techniek heet Embodied Coaching. Om hier dieper op in te gaan, geef ik je een stukje theorie aan de hand van het voorbeeld van Eline.
Het script
Op basis van de contacten die we in onze jeugd hebben gehad met onze ouders/opvoeders hebben we een aantal besluiten genomen over hoe we verder ons leven gaan leven. Die besluiten namen we onbewust en liggen aan de basis van de overlevingspatronen die ieder mens voor zichzelf heeft ontwikkeld. Deze overlevingsmechanismen noemen we het script. Als coach of therapeut helpen we de cliënt met behulp van Transactionele Analyse (TA) om zich bewust te worden van welke besluiten zij heeft genomen.
Eline geeft aan dat zij bevriest en dat haar hele lijf gaat trillen als haar chef de ruimte binnenkomt of zijn stem verheft. Ook al weet ze dat ze veilig is en dat ze binnen haar bedrijf beschermd is voor machtsmisbruik. Haar lichaam lijkt dit niet te beseffen. Zelfs wanneer ze een situatie op haar werk beschrijft, geeft haar lichaam dezelfde reactie.
In het script zit ook een lijfelijk component. Dit is voor iedereen verschillend. Je lijf wordt geconditioneerd om met situaties om te gaan. In de allereerste aanrakingen, de eerste 3 maanden van ons leven, vormt je lijf het lichamelijke deel van je script al. Conditionering van het lijf noemen we het protocol.
Focus op rust
In coaching wordt vaak gefocust op denken, voelen en doen en wordt begrepen hoe dat in relatie tot onze jeugd werkt. Van daaruit worden de opties voor nieuw gedrag duidelijk. Daar stopt vaak de coaching. Embodied Coaching gaat verder dan dat. Deze unieke methode geeft handvatten over hoe je als coach of therapeut deze cliënt op dit moment het beste kunt helpen om de link te leggen tussen wat er in haar lichaam gebeurt (het protocol) en de besluiten die ze in haar jeugd genomen heeft.
Op het moment dat Eline begint te trillen, vraag ik haar wat er in haar lijf gebeurt. Ik vraag haar om bewust te vertragen en te beschrijven hoe de stress die ze voelt zich openbaart. Welke emotie hoort erbij? Ze geeft aan dat ze bang is en kruipt weg in de kwetsbare foetushouding. Belangrijk voor mij als therapeut is op zo’n moment om te beseffen dat mijn gemoedstoestand invloed heeft op haar reactie. Bewust zoek ik mijn innerlijke rust en ontspan mijn lichaam. Ik moet haar laten weten dat het veilig is en haar lijf moet dit ook voelen.
Achteraf geeft Eline aan: ‘Ik weet niet hoe het komt, maar ik voel me veel rustiger nu. Ik neem deze rust mee als ik mijn chef morgen weer zie.’
Embodied Coaching gaat verder dan klassieke TA
De manier waarop je als coach aanwezig bent, maakt het verschil. Coachen op cognitief en emotioneel vlak is vaak niet voldoende om je cliënt te helpen echt wezenlijk het leven te gaan leiden dat zij wil. Met de methode Embodied Coaching leer je via jouw eigen lichaamstaal en eigen lichaamservaringen met de cliënt te werken. Dit heeft niets te maken met fysieke aanraking, maar met het koppelen van het denken, voelen en doen aan de lichamelijke ervaring. Je leert rust in je lijf te creëren en belangrijker nog: je leert onderscheid te kunnen maken tussen wat er in het lijf van de cliënt en in je eigen lijf gebeurt tijdens een sessie.
Haarfijn te kunnen werken op het niveau van het protocol is een geschenk dat ontzettend veel heeft bijgedragen aan mijn werk en ontwikkeling van mensen. Ik wil dit geschenk ook met anderen delen. Daarom heb ik de Online cursus Embodied Coachen ontwikkeld. Meer informatie daarover vind je op deze pagina. Cliënten verdienen volop te leven en jij als coach of therapeut verdient het om dat te kunnen bewerkstelligen.
Je bent welkom.