
Elke dag komen er tal van lijstjes voorbij. Op Social Media, blogs, in de krant… Overal zie je ze verschijnen. Vanochtend kreeg ik een lijstje onder ogen over hoe ik in vijf stappen minimalistisch kan leven en eentje over hoe ik in 10 stappen mijn administratie onder controle krijg. Ook kwam er een blog voorbij met 9 tips over LinkedIn-marketing, eentje over gezond afvallen én een over de inrichting van mijn huis. En dan heb je natuurlijk ook nog de to-do lijstjes die je voor jezelf schrijft. Lijstjes zijn hip.
Zinkt de moed je in de schoenen?
Hangen of liggen er bij jou op kantoor ook lijstjes? To-do lijstjes waar meer items op verschijnen dan afgestreept kunnen worden? Lijstjes die ‘goed voor je zijn’?
Soms lijkt het alsof je leven van lijstjes aan elkaar hangt en dat je pas volop mag gaan leven als je eerst al je lijstjes hebt doorgeploegd. Toch? Voelt het bij jou soms ook alsof je pas OK bent als je alles hebt afgevinkt? Dat jouw leven pas goed is als je lijstjes ‘leeg’ zijn?
Als je stress ervaart, probeer je dit op te lossen door alles in je leven te organiseren met lijstjes. En als je moe bent of je opgejaagd voelt, is er via internet altijd wel weer een lijstje dat daarvoor dé oplossing biedt.
Zijn lijstjes de oplossing?
Begrijp me niet verkeerd; ik twijfel niet aan de functie van lijstjes. Ze bieden overzicht voor een aantal dingen in ons leven en ze zijn leuk én nuttig! Maar het probleem is dat we soms doorslaan in onze afhankelijkheid van lijstjes. Want zeg nu zelf: Hoe vaak komt het voor dat je álle items op je lijst afgevinkt hebt? Ik zal eerlijk zijn: Bij mij gebeurt dat bijna nooit.
Het gevaar van lijstjes is dat je het gevoel krijgt dat je achterloopt en dat er dus iets mis met je is. Door alles op een lijstje te zetten creëren je voor jezelf de illusie dat je leven maakbaar is en dat alles goedkomt, zolang je je lijstje maar afwerkt.
Wil jij weer op een andere manier aan het werk?
Vergeet niet dat er een aantal dingen in je leven zijn die niet in een lijstje te gieten zijn. Juist die dingen maken dat je voluit leeft. Je lijstjes staan vaak in de weg van de spontaniteit en alle dingen die jouw leven verrijken. Voelen al die lijstjes niet fijn meer en wil je weer op een andere manier aan het werk? Dan kan Transactionele Analyse (TA) je helpen.
Transactionele Analyse in 3 stappen 😉
Grapje natuurlijk. Ik ga hier echt geen lijstje van maken. Wel wil ik iets uitleggen over hoe TA je een ander kader kan geven om het leven van elke dag te begrijpen en te beïnvloeden. Hiervoor gebruiken we bijvoorbeeld het model van de Ego-toestanden. Dit model gaat over de manier waarop je je opstelt ten opzichte van anderen en van het leven.
Er zijn drie manieren waarop je je kunt opstellen: De Ouder, de Volwassene en het Kind. In deze blog: ‘Hoe vind je de Pipi Langkous in jezelf?’ ga ik dieper in op de theorie hierachter. Als je deze blog nog niet gelezen hebt, dan is die zeker de moeite waard.
Jouw reactie op lijstjes
Laten we eens kijken hoe de drie verschillende posities op lijstjes reageren.
Het Kind
In je Kind-positie herbeleef je een aantal gevoelens en gedachten die je als jong kind ook had. Vaak gedraag je je daar dan ook naar. Er zijn drie verschillende variaties op het Kind:
- Vrij Kind
In je Vrije Kind ben je spontaan en ben je je er bewust van wat je echt nodig hebt. Je gevoelens gebruik je als signaal voor deze behoeftes. Als je als Vrij Kind een lijstje ziet waarin in 3 stappen wordt uitgelegd hoe je een chocoladetaart kunt maken en je hebt daar zin in, dan gebruik je dat lijstje met enthousiasme. Heb je geen zin in chocoladetaart, dan verwijder je het lijstje en ga je iets doen waar je wel zin in hebt. Misschien gewoon de chocolade lekker opeten?
- Aangepast Kind
In je Aangepaste Kind ben je minder bezig met wat je zelf leuk vindt en meer met wat er van je verwacht wordt. Dan wil je graag voldoen aan alle lijstjes die op je afkomen en ga je zo voorbij aan wat je eigen behoeftes zijn.
- Rebellerend Kind
Vanuit je Rebellerende Kind doe je lekker het tegenovergestelde van wat er van je verwacht wordt. Je gooit alle lijstjes in de prullenbak en missen zo de nuttige aspecten van lijstjes. Dat is nu ook weer niet de bedoeling!
De Ouder
Als je in je Ouder-positie bent, herhaal je wat je van je ouders geleerd hebt. Je denkt, voelt en gedraagt je op de manier waarop je ouders zich gedroegen. Daar baseer je je doen en laten op. Dit geldt soms ook voor hoe je over lijstjes denkt: Diep in je hart vind je dat alles in orde moet zijn en hoopt dat lijstjes je daarmee kunnen helpen. To-do lijstjes passen in de normen en waarden die je vroeger hebt meegekregen.
De Volwassene
In je Volwassene-positie ben je heel goed in staat om zelf na te denken over je leven en beslissingen te nemen die goed voor jóu zijn. Je houdt daarbij rekening met de behoefte die je als Vrij Kind hebt, brengt je eigen normen en waarden in kaart en maakt op basis daarvan een keuze. Vanuit je Volwassene sta je niet alleen stil bij je verplichtingen, maar ook bij je dromen en verlangens.
Wat leer je hiervan?
Het maakt een heel groot verschil of we de wereld vanuit een machteloze positie bekijken en vanuit die positie alle lijstjes op ons af zien komen, of dat we vol vertrouwen lijstjes gebruiken om vorm te kunnen geven aan het leven van elke dag.
We kunnen ons op verschillende manieren positioneren. De manier waarop je denkt, voelt en waarop je je gedraagt heeft een grote invloed op je communicatie en op je relaties. Onze positionering bepaalt voor een groot deel hoe ons dagelijkse leven verloopt en hoe onze toekomst eruit zal zien.
He, stop eens met scrollen! Dit is belangrijk!
Was je aan het scrollen, omdat je eigenlijk geen tijd hebt om deze blog helemaal te lezen? Ligt er nog een to-do lijstje op je te wachten? Lees dan in ieder geval dit even:
Mijn wens en hoop voor jou is:
- dat je al die lijstjes gebruikt zodat ze jou vooruit helpen in je leven. En dat je verder de lijstjes laat voor wat ze zijn.
- dat je diep vanbinnen voelt dat je OK bent, ook als je niet aan je lijstjes toekomt en ook als alles fout loopt;
- dat je liefdevol kunt kijken naar je ‘fouten’ en ‘mankementen’ en dat je kunt zien dat ze allemaal bijgedragen hebben tot waar je nu bent;
- dat je vanuit je Kind blijft voelen wat je echt nodig hebt en dat je trouw blijft aan je eigen waarden en normen;
- dat je je Volwassene kunt inzetten om jouw leven eigenzinnig, eigenwijs en eigengereid vorm te geven!
Je bent OK, ook zonder lijstjes
Eén van de mooiste uitgangspunten van TA is dat iedereen OK is. Daar hoef je niets voor te doen, je bent het al! Ook als je er niet aan toekomt om je lijstje af te werken. Heerlijk toch?
Wil je meer weten over TA en hoe dit jou kan helpen in je dagelijks leven en in je werk? Kom dan naar een proefles of naar de 2-daagse kennismaking met TA. Meer hierover kun je vinden op de website.
Mijn advies voor jou is: Kijk eens of je één dag zonder lijstjes kunt. Sta deze dag stil bij wat je écht nodig hebt en wat belangrijk voor je is. Morgen ga je dan gewoon terug naar je lijstjes, of misschien heb je er dan wel een aantal weggegooid of juist nieuwe gemaakt!
Ik wens je een fijne lijstjes-vrije dag!