Je cliënten en kinderen zijn bang. Hoe ga je daar mee om?
Els heeft 2 jonge kinderen, 4 en 7 zijn ze. Haar leven en dat van haar man is druk, ze heeft een coaching praktijk. Els’ cliënten spreken steeds vaker over hun angst en over wat er in de wereld gebeurt. Na deze gesprekken voelt Els zich soms schuldig en ongemakkelijk omdat ze niet goed weet hoe ze hier mee om kan gaan.
Gisterenavond vroeg haar jongste zoontje “Mama, gaat het oorlog worden?”.
Els wist het even niet meer. Ze kan hier geen duidelijk antwoord op geven, niet voor haar zoontje en ook niet voor haar klanten. Els weet dat ze diep van binnen ook bang is.
Hoe doen we dat dan als therapeut, hulpverlener, coach of leidinggevende? Hoe vinden we een eerlijke, constructieve manier om met de politieke aardverschuivingen in de wereld om te gaan?
Erik Berne, de oprichter van de Transactionele Analyse zei: De machtstructuren in de wereld en in organisaties bestaan uit mensen. Je kan geen structuren veranderen, je kan wel mensen veranderen.
Wat we elk van ons te doen hebben, om van de wereld een betere plaats te maken, is het verschil maken binnen onze eigen invloedssfeer. Dat wil zeggen: verantwoordelijkheid opnemen in de organisaties, of het gezin waar we deel van uitmaken. Ook in onze hulpverlening kunnen we het verschil gaan maken.
Els haar zoontje vraagt “Mama, gaat het oorlog worden?”.
Hoe gaan we die verantwoordelijkheid opnemen?
Hoe gaan we, binnen onze eigen invloedssfeer, van de wereld een betere plek maken?
TIP I.
Verlies geen energie aan eindeloos reflecteren over wat er in de wereld gebeurt. Richt je blik op je nabije omgeving waarin je wél het verschil kan maken. Zorg ervoor dat mensen in jouw nabije omgeving, je teamleden, jouw cliënten, collega’s, en gezinsleden zich gewaardeerd voelen. Mensen die zich gewaardeerd voelen, voelen zich doorgaans veiliger in het team of in de relatie.
TIP II
Maak een plan en denk na over een gestructureerde aanpak: Zorg ervoor dat er duidelijkheid is in alle samenwerkingsrelaties (Ja hoor, ook thuis). Goede afspraken over wie wat precies doet en over wie er aan wie rapporteert.
TIP III
Stel pittige doch haalbare doelen. Iedereen wil groeien en zich blijven ontwikkelen. Door het bereiken van doelen, voelen mensen zich beter.
De TA was opnieuw mijn bron van inspiratie!
Als je jezelf in het verhaal van Els herkent en ook werkt met mensen, is de opleiding Transactionele Anlayse een prachtig antwoord op jouw vragen.
Waarom niet komen proeven van de TA, en je inschrijven voor de tweedaagse ‘Kennismaking met Transactionele Analyse’ ?