‘Vanochtend vroeg Bram: “Mama, wat is er?” Ik heb het idee dat de kinderen helemaal onrustig van me worden.’
Amanda zit in mijn praktijk en vertelt hoe ze via de telefoon ruzie gemaakt heeft met haar partner, die op zakenreis was. Het lukte niet om het uit te praten, dus beide partners waren min of meer boos gaan slapen. Zij in hun bed, hij in zijn hotel. De volgende ochtend aan het ontbijt waren de kinderen onrustig. Ook ik merk dat ik onrustig word van het verhaal van Amanda en de reactie die zij erop heeft.
‘Wat goed dat je in de gaten hebt dat de kinderen jouw onrust oppikken,’ zeg ik. ‘Nu je het doorhebt, kun je er iets aan veranderen.’

Stress is besmettelijk

Amanda had gelukkig in de gaten dat haar onrust ook effect had op de kinderen. Er zijn talloze ouders die het zonder die kennis moeten doen en oprecht verbaasd zijn dat hun kinderen plotseling vervelend beginnen te doen, nét op het moment dat het niet uitkomt omdat ze zelf al veel op hun bordje hebben. Stress is nu eenmaal besmettelijk. En dat bedoel ik ook echt letterlijk. De stressreactie die in je lichaam plaatsvindt, kan toxic zijn voor de mensen om jou heen. In het geval van Amanda heeft Bram die stress aangevoeld en reageerde daarop. Niet eens met de vraag; ‘Mama, is er iets?’, want hij wist heel goed dat er iets aan de hand was.

Geef je stress de ruimte

Als therapeut kon ik Amanda een waardevolle tip meegeven: 
‘De volgende keer als Bram vraagt: “Mama, wat is er?” dan mag je best uitleggen wat jou bezighoudt. Daarmee reguleer je je eigen stress en ben je niet meer toxic, ook niet voor je kinderen.’
Ik leerde Amanda dat stress er best mag zijn. Velen van ons hebben vroeger geleerd dat je als ouders/volwassenen niets fout mag doen en geen negatieve emoties mag laten zien. ‘Doe maar niet zo flauw’ en ‘Niet de vuile was buiten hangen’ waren in veel gezinnen van herkomst de standaard waaraan men moest voldoen. Maar stress hoort gewoon bij het leven. Het is de manier waarop je met stress omgaat, die het verschil maakt.

Rust is ook besmettelijk

Als je geleerd hebt om je eigen stress goed te reguleren, dan straal je dat ook uit naar je omgeving. Het tegenovergestelde werkt ook: Het ontkennen van je eigen stressreactie tegenover bijvoorbeeld je kinderen, leert hen hetzelfde te doen. Dit gebeurt als Amanda rustig uitlegt aan Bram: ‘Papa en mama hebben gisteravond een beetje ruzie gemaakt over de telefoon. En ruzie komt pas weer helemaal goed als je elkaar een knuffel kunt geven. Maar omdat papa nog niet thuis is, kan dat nog niet. Dus daar is mama een beetje verdrietig over.’
Maar – en dit is eigenlijk nog belangrijker – Amanda werd rustig van mij als coach op het moment dat wij in sessie waren. Toen ik merkte dat ik onrustig werd tijdens ons gesprek, heb ik mijn eigen stress goed gereguleerd en werd ik rustig. Daardoor werd Amanda ook vanzelf rustiger. Deze techniek is één van de vele technieken uit de methode ‘Embodied Coaching en Therapie’.

Moeiteloos coachen met een krachtige methode die ten diepste werkt

Wanneer je leert hoe je als therapeut via lichaamswerk de cliënt op een dieper niveau kunt helpen, ga je moeiteloos coachen. Embodied Coaching en Therapie geeft je handvatten die je niet alleen kunt gebruiken in je praktijk, maar die je ook helpen in het dagelijks leven. Op het moment dat je eigen kinderen vragen: ‘Mama, wat is er?’ bijvoorbeeld.
Wil jij deze vaardigheden als coach of therapeut ook leren? Dan ben je van harte welkom op de training. Voor actuele startdata en tijden kun je terecht op deze pagina.

Je bent welkom.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden