![Wanneer val ik door de mand? Over onzekerheid bij beginnende coaches en therapeuten Over geluk [1] Hoe verlangen naar geluk je ongelukkig maakt](https://www.lindahoeben.be/wp-content/uploads/Wanneer-val-ik-door-de-mand-Over-onzekerheid-bij-beginnende-coaches-en-therapeuten-768x402.png)
Het valt even stil in de behandelkamer van Esther. Haar cliënt, Anna, zit tegenover haar en kijkt haar hoopvol en afwachtend aan. De hulpvragen die Anna stelt overvallen Esther een beetje. Ze zijn complexer dan zij had gedacht en vragen veel inlevingsvermogen en oplossingsgericht denken voor een beginnende, onervaren therapeut. Het liefst zou ze deze hulpvragen even rustig overdenken, maar daar is eigenlijk geen tijd voor. Ze heeft maar een uur met Anna en zal in die tijd volgens een gestructureerd plan met haar moeten werken. Dat is haar taak en dat is waar Anna recht op heeft. Heel even moet Esther vechten tegen een lichte paniek. Het enige dat ze zich kan afvragen is: Wanneer val ik door de mand? Wanneer komt Anna erachter dat ik hierin nog erg onervaren ben? Dat ik nog niet zoveel ervaring heb?
Beginnende therapeuten en coaches worstelen vaak met deze gevoelens. Het is erg lastig om je uit de hulpvraag van een cliënt binnen het bestek van een uur een idee te vormen wat deze cliënt nodig heeft en hoe jij dat kunt faciliteren. Therapeuten en coaches vragen zich regelmatig af wanneer ze door de mand vallen en zijn erg onzeker over hun eerste sessies. Ze zien zichzelf nog niet als een echte therapeut en vragen zich vaak af wat een professional nu zou doen.
Onzekerheid is positief
Wellicht herken jij je in deze gevoelens. Laat ik dan beginnen met te onderstrepen dat ik dit een heel gezond gevoel vind. Die onzekerheid spreekt voor mij over het verlangen om het vak echt goed te doen. Als je bang bent om door de mand te vallen, is dat heel waardevol. Je erkent dat je nog veel moet leren. Je springt niet lichtzinnig om met het vertrouwen dat cliënten jou geven.
Laat ik ook dit nog zeggen: Ik ben niet vergeten dat ik 30 jaar geleden ook zo onzeker in mijn stoel zat. Daarom is het mijn missie om mijn kennis en liefde voor het vak ter beschikking te stellen aan jonge therapeuten en coaches die op zo’n ethische manier omgaan met hun cliënten.
Even tussendoor: Het op een ethische manier omgaan met cliënten en collega’s wordt uitgebreid besproken in deze blog: Ethische dilemma’s in je praktijk, hoe los je die op?
Vlieg aan de muur
Veel beginnende coaches zouden het fijn vinden om mee te kunnen kijken in de spreekkamer van ervaren therapeuten. Van meekijken met een ervaren coach of therapeut valt ontzettend veel te leren. De praktijk laat zoveel meer facetten zien dan je in een boek kunt vinden. Door te zien hoe iemand anders het vak beoefent en hierop te reflecteren, krijg je een beeld van hoe je zelf bent en hoe je jouw eigen professionele identiteit kunt opbouwen. Je leert in de diepte en efficiënt werken. Want die onzekerheid, dat gevoel dat je het eigenlijk niet kunt, wil je zo vlug mogelijk kwijtraken.
In de praktijk
Het opbouwen van een praktijk heeft veel voeten in de aarde. Het gevaar bestaat dat een beginnende therapeut hiermee wordt opgeslokt door de waan van de dag. Daardoor komt juist het ontwikkelen van die professionele identiteit in de verdrukking. Een goede professional neemt zichzelf ernstig en neemt ook haar verantwoordelijkheid. Daarom heb je immers dit vak gekozen. Dan is het heerlijk om met een groep van gelijkgestemde mensen uit te puffen, tot jezelf te komen en stil te staan bij het leren van je vak.
TA-ervaringsgroep
Juist om beginnende coaches bij te staan in deze fase van hun praktijk, bied ik de TA-ervaringsgroep. De sfeer in deze werkgroepen is geïnspireerd op de San Fransisco Seminars zoals Erik Berne ze organiseerde. Hier krijg je gelegenheid om een ervaren therapeut/coach aan het werk te zien, goed te observeren en door te vragen. Ook wissel je ervaringen en theorie uit met collega’s en leer je uit de praktijk. Boeken zijn goed en wel, maar je hebt praktijkervaring nodig om steviger in je schoenen te gaan staan als coach. Daarvoor krijg je de gelegenheid in deze groep. Er geldt altijd een maximum van 8 deelnemers, zodat eenieder persoonlijke aandacht en begeleiding krijgt. Door mee te draaien met de ervaringsgroep leer je in de praktijk en hoef je je nooit meer gefrustreerd te voelen over gebrek aan opleiding of tools waarmee je in de diepte kan werken.
Wil je meer informatie over deze TA-ervaringsgroep? Bezoek dan deze pagina en schrijf je in.
Ja, ik wil meer weten over de TA-ervaringsgroep