Veel van mijn collega’s – en ook een deel van de deelnemers aan de coachingsopleiding – werken met leidinggevenden. Het is voor niemand een makkelijke tijd, maar voor hen in het bijzonder. Deze leidinggevenden moeten ervoor zorgen dat hun afdeling, of het bedrijf waarvoor ze werken, blijft draaien. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid, zowel maatschappelijk als tegenover hun werknemers.

De economie wankelt en heel wat gezinnen dreigen in financiële problemen te komen.
De leidinggevenden hebben dus nu meer dan ooit een rots in de branding nodig. Dit brengt veel druk voor de coaches die in organisaties werken. Er komt heel veel op hen af en vaak dreigen ze zelf kopje onder te gaan. Want hoe coach je iemand anders als het je zelf allemaal eigenlijk teveel wordt?

Stress is besmettelijk

Zoals we eerder al concludeerden in mijn tweeluik over de gevolgen van Corona* staat ons zenuwstelsel in deze tijden van onzekerheid constant onder druk. Ons zenuwstelsel, dat gewend is aan regelmatige aanraking en oogcontact, moet dat nu ineens missen. Daardoor blijven we voortdurend alert en daar worden we heel moe van. Wees gerust, dat is normaal!
Het is alleen wel bijzonder lastig om, ook als je je moe en overprikkeld voelt, goed te blijven functioneren. Zeker als de cliënten waarmee je werkt hun eigen stress meebrengen. Stress is besmettelijk, dus als coach of therapeut moet je op je hoede blijven om die stress niet zelf mee te gaan voelen.

*Heb je deze blogs gemist? Je leest ze hier:
De gevolgen van Corona voor coaches, therapeuten en cliënten:
– Deel 1: Videobellen
– Deel 2: Gebrek aan fysiek contact

Alles wordt uitvergroot

Tijdens een (gedeeltelijke) lockdown worden alle gevoelens die je ervaart, uitvergroot. Het is goed om dat te beseffen, want die kennis alleen al kan je rustiger maken. Je mag weten dat het normaal is dat je alles sterker voelt, dat er niets mis met je is. Toch is het gemakkelijk om overspoeld te raken door alles wat er om je heen gebeurt. Slapeloosheid, piekeren en het gevoel hebben dat je verstikt wordt zijn veel voorkomende klachten, zowel bij cliënten als bij de coaches zelf.
Coaches en therapeuten zijn zich meer dan ooit bewust van het beroep dat er op hen gedaan wordt. Ze zijn steeds meer nodig. Mensen die normaal gesproken prima kunnen functioneren, hebben nu ineens last van oude psychologische klachten waarvan ze dachten dat ze al lang niet meer speelden. Er zijn meer leidinggevenden die tegen een burn-out aanzitten dan ooit. Deze dagen zijn coaches en therapeuten hard nodig in de maatschappij.

Overspoeld worden

Het is begrijpelijk dat je je overspoeld voelt, net zoals jouw cliënten met veel verantwoordelijkheid. Dat is niet raar, iedereen ervaart deze klachten in meer of mindere mate. Mensen voelen zich bedreigd door dingen die ze vroeger normaal vonden. Als coach kun je je machteloos voelen omdat je zelf deze klachten ook ervaart. Met behulp van Embodied Coachen kun je leren hoe je met je eigen stress omgaat, hoe je die kunt reguleren zodat je jouw cliënt dan toch kunt helpen.

Eén van de oefeningen die tijdens de opleiding naar voren komt, wil ik graag met je delen omdat ik oprecht geloof dat iedereen daar op dit moment baat bij heeft.

Oefening:

 • Stap 1:
  Voel je helemaal overspoeld worden. Laat het gevoel dat je hebt je overnemen, voel het tot in het diepst van jezelf. Dat voelt onnatuurlijk, want liever wil je dat gevoel kwijt. In deze oefening ga je precies het tegenovergestelde doen, je gaat het ongewenste gevoel helemaal omarmen, ook de lichamelijke sensatie die daar – vaak, maar niet altijd – bij hoort.
 • Stap 2:
  Neem de houding die bij dit gevoel hoort, aan. Als je je overspoelt voelt door stress, onzekerheid of angst is dit vaak de foetushouding. Je krimpt in elkaar en maakt je zo klein mogelijk.
 • Stap 3:
  Blijf in deze houding, blijf voelen wat je voelt en haal hier een paar keer diep adem.
 • Stap 4:
  Verander nu langzaam van houding. Neem de tegenovergestelde houding aan van wat je voelt. Open je lichaamshouding, strek je armen wijd alsof je iemand een knuffel wilt geven en draai je hoofd naar boven. Blijf ondertussen diep ademhalen.

Met deze oefening geef je je zenuwstelsel een hele kleine reset. Je zult merken dat je er rustiger van wordt. Je kunt deze oefening zo vaak herhalen wanneer dat nodig is. Ik hoop van harte dat het je helpt.

Meer leren over Embodied Coachen?

De opleiding Embodied Coachen biedt een unieke combinatie van Transactionele Analyse en Neurowetenschappen, waardoor je leert hoe je echt in de diepte kunt werken met je cliënt. Je leert hoe je TA en lichaamswerk kunt combineren voor een gedegen coaching die echt het verschil gaat maken voor je cliënten en dus ook voor jou.

Wil je hier meer over weten of heb je vragen over de opleiding? Plan dan een gratis Strategiegesprek met mij in. Je kunt dit doen via onderstaande knop, op een tijd dat het jou uitkomt. Samen kunnen we kijken of de opleiding een goede stap voor je is. Je krijgt mijn eerlijke mening.

Ja, ik wil een gratis Strategiegesprek met Linda inplannen

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden