Heel wat coaches werken met leidinggevenden. Deze leidinggevenden moeten ervoor zorgen dat hun afdeling, of het bedrijf waarvoor ze werken, blijft draaien. Ze hebben een grote verantwoordelijkheid en dit brengt stress met zich mee.

Wanneer een leidinggevende veel stress ervaart, heeft hij meer dan ooit een coach nodig die voor hem een rots in de branding is. Dit brengt veel druk voor de coaches die in organisaties werken. Er komt heel veel op hen af en vaak dreigen ze zelf kopje onder te gaan. Want hoe coach je iemand anders als het je zelf allemaal eigenlijk teveel wordt?

Constant onder druk

Ons zenuwstelsel staat constant onder druk. Daardoor blijven we voortdurend alert en daar worden we heel moe van. Wees gerust, dat is normaal!
Het is alleen wel bijzonder lastig om, ook als je je moe en overprikkeld voelt, goed te blijven functioneren. Zeker als de cliënten waarmee je werkt hun eigen stress meebrengen. Stress is besmettelijk, dus als coach of therapeut moet je er extra op letten dat je zelf je rust bewaart. Je kan immers niet geruststellend aanwezig zijn als je zelf veel stress voelt.

Alles wordt uitvergroot

Wanneer je zenuwstelsel onder druk staat, worden alle gevoelens die je ervaart, uitvergroot. Het is goed om dat te beseffen, want die kennis alleen al kan je rustiger maken. Je mag weten dat het normaal is dat je alles sterker voelt, dat er niets mis met je is. Toch is het gemakkelijk om overspoeld te raken door alles wat er om je heen gebeurt. Slapeloosheid, piekeren en het gevoel hebben dat je verstikt wordt zijn veel voorkomende klachten, zowel bij cliënten als bij de coaches zelf.

Coaches en therapeuten zijn zich – nu op het einde van de pandemie – meer dan ooit bewust van het beroep dat er op hen gedaan wordt. Ze zijn steeds meer nodig.

De pandemie eiste zijn tol: Mensen die normaal gesproken prima kunnen functioneren, hebben nu ineens last van oude psychologische klachten waarvan ze dachten dat ze al lang niet meer speelden. Er zijn meer leidinggevenden die tegen een burn-out aanzitten dan ooit. Daarom zijn coaches en therapeuten zeker nu hard nodig in de maatschappij.

Overspoeld worden

Het is begrijpelijk dat je je overspoeld voelt, net zoals jouw cliënten met veel verantwoordelijkheid. Dat is niet raar, iedereen ervaart deze klachten in meer of mindere mate. Mensen voelen zich bedreigd door dingen die ze vroeger normaal vonden. Als coach kun je je machteloos voelen omdat je zelf deze klachten ook ervaart. Met behulp van Embodied Coachen kun je leren hoe je met je eigen stress omgaat, hoe je die kunt reguleren zodat je jouw cliënt dan toch kunt helpen.

Eén van de oefeningen die we tijdens de opleiding ‘Embodied Caochen’ doen, wil ik graag met je delen. Ik geloof oprecht geloof dat iedereen daar op dit moment baat bij heeft.

Oefening:

 • Stap 1:
  Voel je helemaal overspoeld worden. Laat het gevoel dat je hebt je overnemen, voel het tot in het diepst van jezelf. Dat voelt onnatuurlijk, want liever wil je dat gevoel kwijt. In deze oefening ga je precies het tegenovergestelde doen, je gaat het ongewenste gevoel helemaal omarmen, ook de lichamelijke sensatie die daar – vaak, maar niet altijd – bij hoort.
 • Stap 2:
  Neem de houding die bij dit gevoel hoort, aan. Als je je overspoelt voelt door stress, onzekerheid of angst is dit vaak de foetushouding. Je krimpt in elkaar en maakt je zo klein mogelijk.
 • Stap 3:
  Blijf in deze houding, blijf voelen wat je voelt en haal hier een paar keer diep adem.
 • Stap 4:
  Verander nu langzaam van houding. Neem de tegenovergestelde houding aan van wat je voelt. Open je lichaamshouding, strek je armen wijd alsof je iemand een knuffel wilt geven en draai je hoofd naar boven. Blijf ondertussen diep ademhalen.

Met deze oefening geef je je zenuwstelsel een hele kleine reset. Je zult merken dat je er rustiger van wordt. Je kunt deze oefening zo vaak herhalen wanneer dat nodig is. Ik hoop van harte dat het je helpt.

Meer leren over Embodied Coachen?

De methode Embodied Coachen biedt een unieke combinatie van Transactionele Analyse, Lichaamswerk en Neurowetenschappen, waardoor je leert hoe je echt in de diepte kunt werken met je cliënt. Je leert hoe je TA en lichaamswerk kunt combineren voor een gedegen coaching die echt het verschil gaat maken voor je cliënten en dus ook voor jou.

Je kunt de methode Embodied Coachen nu online, in je eigen tijd en je eigen tempo volgen. Kijk hiervoor op deze pagina.

Je bent welkom, ook in mijn online leeromgeving!

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden