Hanna zit in de praktijk van Amber en vertelt hoe ze via de telefoon ruzie gemaakt heeft met haar partner, die op zakenreis was. Het lukte niet om het uit te praten, dus beide partners waren min of meer boos gaan slapen. Zij in hun bed, hij in zijn hotel. De volgende ochtend aan het ontbijt waren de kinderen onrustig. Ze zegt:
‘Vanochtend vroeg Max: “Mama, wat is er?” Ik heb het idee dat de kinderen helemaal onrustig van me worden.’

Ook Amber merkt dat ze onrustig wordt van het verhaal van Hanna en de reactie die zij erop heeft. Dat is voor haar als coach een gevoel dat haar steeds vaker overkomt. Ze haalt diep adem en zoekt de rust op in zichzelf.
‘Wat goed dat je in de gaten hebt dat de kinderen jouw onrust oppikken,’ zegt ze dan. ‘Nu je het doorhebt, kun je er iets aan veranderen.’

Stress is besmettelijk

Hanna had gelukkig in de gaten dat haar onrust ook effect had op de kinderen. Er zijn talloze ouders die het zonder die kennis moeten doen en oprecht verbaasd zijn dat hun kinderen plotseling vervelend beginnen te doen, nét op het moment dat het niet uitkomt omdat ze zelf al veel op hun bordje hebben. Stress is nu eenmaal besmettelijk. En dat bedoel ik ook echt letterlijk. De stressreactie die in je lichaam plaatsvindt, is voelbaar voor de mensen om jou heen. In het geval van Hanna heeft Max die stress aangevoeld en reageerde daarop met de vraag; ‘Mama, is er iets?’. Eigenlijk wist hij heel goed dat er iets aan de hand was.

Geef je stress de ruimte

Als therapeut kon Amber Hanna een waardevolle tip meegeven:
‘De volgende keer als Max vraagt: “Mama, wat is er?” dan mag je best uitleggen wat jou bezighoudt. Daarmee reguleer je je eigen stress en is je stress wat minder besmettelijk, ook voor je kinderen.’

Amber leerde Hanna dat stress er best mag zijn. Velen van ons hebben vroeger geleerd dat je als ouders/volwassenen niets fout mag doen en niet mag laten zien wat je voelt. ‘Doe maar niet zo flauw’ en ‘Niet de vuile was buiten hangen’ waren in veel gezinnen van herkomst de standaard waaraan men moest voldoen. Maar stress hoort gewoon bij het leven. Het is de manier waarop je met stress omgaat, die het verschil maakt.

Rust is ook besmettelijk

Het ontkennen van je eigen stressreactie tegenover bijvoorbeeld je kinderen, leert hen hetzelfde te doen. Het tegenovergestelde werkt ook: Als je geleerd hebt om je eigen stress goed te reguleren, dan straal je dat ook uit naar je omgeving. Dit gebeurt als Hanna rustig uitlegt aan Bram: ‘Papa en mama hebben gisteravond een beetje ruzie gemaakt over de telefoon. En ruzie komt pas weer helemaal goed als je elkaar een knuffel kunt geven. Maar omdat papa nog niet thuis is, kan dat nog niet. Dus daar is mama een beetje verdrietig over.’

Maar – en dit is eigenlijk nog belangrijker – Hanna werd rustig van Amber als coach op het moment dat zij in sessie waren. Toen Amber merkte dat Hanna onrustig werd tijdens het gesprek, heeft ze haar eigen stress goed gereguleerd en werd ze rustig. Daardoor werd Hanna ook vanzelf rustiger. Deze techniek is één van de vele technieken uit de methode ‘Embodied Coaching’.

Moeiteloos coachen met een krachtige methode die ten diepste werkt

Wanneer je leert hoe je als therapeut via lichaamswerk de cliënt op een dieper niveau kunt helpen, ga je moeiteloos coachen. Embodied Coaching geeft je handvatten die je niet alleen kunt gebruiken in je praktijk, maar die je ook helpen in het dagelijks leven. Op het moment dat je eigen kinderen vragen: ‘Mama, wat is er?’ bijvoorbeeld.

Wil jij deze vaardigheden als coach of therapeut ook leren? Dan ben je van harte welkom in de jaaropleiding Embodied Coachen.

Wil je liever in je eigen tempo leren vanuit je luie stoel? Dat kan ook! Speciaal voor jou heb ik een online cursus Embodied Coachen ontwikkeld.

Je bent welkom.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden