In het eerste deel van dit tweeluik heb je kennisgemaakt met Sylvia, de cliënt en Hans de coach. Sylvia vertelde hem dat ze een buitensporig heftige reactie had op een ogenschijnlijk klein incident. Ze vroeg zich af: ‘Waarom reageer ik zo heftig?’, een vraag die veel coachen wel zullen herkennen bij hun cliënten. Heb je het eerste blog gemist? Je vindt het hier:

Heftige stressreacties: patronen herkennen en veranderen | deel 1

Echo’s uit het verleden

De conclusie van het eerste deel van dit tweeluik was: Heftige, onverklaarbaar extreme stressreacties zijn vaak het gevolg van patronen vanuit de jeugd. Het herkennen en begrijpen van deze patronen is voor een deel van de cliënten voldoende om hun probleem op te lossen. Maar vaak is er meer voor nodig dan dat.

De patronen, hoewel nu bekend, voelen voor cliënten als echo’s uit het verleden die ze niet achter zich kunnen laten. Ze wéten dat situaties die vergelijkbaar zijn met situaties uit het verleden hen in het heden geen kwaad (meer) kunnen doen, maar ze kunnen de lichamelijke reactie erop niet veranderen.

Stress reguleren

Het is moeilijk voor cliënten met zo’n lichamelijke stressreactie om zichzelf te kalmeren. Dat is ook niet zo gek; als een klein kindje stress heeft, heeft het ook mama of een andere volwassene nodig om die stress te reguleren. Wanneer dat niet – of niet voldoende – gebeurt, wordt die stressreactie opgeslagen in het zenuwstelsel en kan op latere leeftijd  door een ogenschijnlijk kleine trigger die oude stress weer volop activeren. Het is dan moeilijk om die stress zelf te reguleren. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om tijdens een stressreactie te mediteren; iets waar je normaal gesproken wellicht heel veel baat bij hebt. Om een heftige lichamelijke stressreactie te reguleren heb je iemand anders nodig.

Vastgelopen coaching

Misschien heb je het weleens meegemaakt dat een cliënt heel goed wéét waar haar stressreactie vandaan komt, de juiste kennis heeft over de patronen uit haar jeugd en begrijpt waarom die haar in de weg zitten, maar tóch niet in staat is om zichzelf te kalmeren. Op dat moment loopt een klassieke coaching vaak vast. Dat is jammer en bovenal absoluut niet nodig.

Wanneer je als coach kennis hebt over lichaamswerk, dan heb je een perfecte tool in handen om ook deze cliënten te helpen.

Als we werken met onze cliënten, die zo’n stressreactie ervaren, is het belangrijk om te weten dat:

  1. De cognitieve uitleg van oude patronen, van script, vaak onvoldoende zijn om voor de client de rust weer terug te vinden. De klassieke Transactionele Analyse is een prachtig instrument om deze patronen te herkennen, maar vaak ontoereikend omdat het herkennen niet altijd de gewenste gemoedsrust geeft en cliënten angstig en onrustig blijven.
  2. Het cliënten gewoon niet lukt om ‘goed voor zichzelf te zorgen’ omdat ze te onrustig zijn. Te bang en te gestresseerd om zichzelf weer te kalmeren. Clienten kunnen dan gewoon niet ‘rustig een bad nemen’ of ‘rustig mediteren’ of ‘rustig gaan wandelen’. Vaak tot grote frustratie van zowel de cliënt als de coach. De cliënt voelt zich ‘mislukt’ omdat hij iets ogenschijnlijk simpels niet kan. De coach is gefrustreerd omdat de client niet de gewenste successen boekt, niet goed hersteld.
  3. Het is bij deze stress-klachten belangrijk dat de coach/therapeut goed begrijpt dat de kwaliteit van aanwezigheid essentieel is. De coach moet wéten hoe zij haar zenuwstelsel kan inzetten om de cliënt goed te helpen. Je kunt dan ‘geruststellend aanwezig’ zijn in de ruimte, zodat jouw cliënt weer rustig wordt. Dat kan je écht leren in de opleiding ‘Embodied Coachen’.

Lichaamswerk hoort toch in therapie?

Een vraag die ik vaak krijg. Ik denk dat ik wel mag stellen dat lichaamswerk over het algemeen geschaard wordt onder therapeutische interventies die weggelegd zijn voor psychiaters en psychotherapeuten met kennis van psychodiagnostiek. De algemene opvatting is dat coaches ‘daar vanaf moeten blijven, want ze doen meer schade dan goed.’

Ik ben er stellig van overtuigd dat dit niet altijd waar is. Wanneer coaches leren hoe ze op een veilige manier met lichaamswerk kunnen werken, kunnen ze een veel breder spectrum van psychologische hulp bieden dan wanneer ze ervandaan blijven. Uiteraard blijft het belangrijk dat coaches heel goed weten wanneer ze wel naar meer gespecialiseerde hulp moeten doorverwijzen.

Ik bied in mijn opleiding Embodied Coachen een combinatie aan van Transactionele Analyse en lichaamswerk. Met deze combinatie is het echt mogelijk om op een veilige, verantwoorde manier met lichaamswerk aan de slag te gaan. Ook als coach.

Een betere wereld, begin met Embodied Coachen

Er is door de coronacrisis, waar we nog steeds de gevolgen van ondervinden, dringend behoefte aan gedegen coaching en psychologische hulp. Hoe meer coaches de kennis van Embodied Coachen tot hun beschikking hebben, hoe beter we deze mensen kunnen helpen.
Wil jij meer weten over deze opleiding? Kijk dan op deze pagina.

Je bent welkom.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden