Ken je dat? Je hebt het altijd druk en je bent eigenlijk het overzicht een beetje kwijt. De drukte van alledag heeft je leven overgenomen en de gebeurtenissen in de wereld maken je moedeloos en machteloos. Wat kun jij nu als persoon betekenen in een maatschappij, die zo in beslag genomen wordt door politiek en fysiek geweld? Hoe kun jij het verschil maken? Precies dat overkwam mij in de afgelopen tijd. Ik was mijn missie een beetje kwijtgeraakt en liet me bovendien teveel beïnvloeden door – overigens goedbedoelde – feedback, die ik kreeg over het nogal stoffige macramé-imago van TA.  

Gelukkig kwam er iets op mijn pad dat me opnieuw geïnspireerd heeft. Die inspiratie geef ik graag aan jou door, zodat ook jij je missie weer scherp voor ogen krijgt!

Eerste liefde 

Ik werd verliefd op Transactionele Analyse (TA) toen ik nog geen 18 was, dus we kunnen wel zeggen dat TA mijn eerste grote liefde was. Toen al leerde ik dat TA een prachtig instrument is om ‘agent of change’ te zijn en bij mezelf én anderen veranderingen te bewerkstelligen. Ik ontdekte dat ik van de wereld een betere plaats kan maken door in mijn eigen kleine kring de basiswaarden van TA neer te zetten:   

Autonomie, eigen keuzes maken met respect voor de anderen en voor mezelf. Ook de bereidheid om deze keuzes in het hier en nu telkens opnieuw te evalueren en (eventueel) te herzien. 

Dat wist ik dus. Toch raakte ik overweldigd door de drukte van alledag. Waarschijnlijk wel iets dat je herkent? Dan herken je waarschijnlijk ook wel dat je uiteindelijk toch ook weer ‘wakker’ geschud wordt?  

TA Berlin

Inspiratie in Berlijn 

Afgelopen zomer was ik op de Wereld-TA-conferentie in Berlijn. Ik was er, omdat ik me wil blijven bijscholen en mijn collega’s van over de hele wereld wil ontmoeten. Een TA-conferentie is daar een uitstekende gelegenheid voor. Het gaat om inspiratie ontvangen en anderen inspireren.   

Berlijn heeft natuurlijk een prachtige symboolwaarde als het gaat om vrijheid en het openstellen van grenzen. Eén van de Keynote speakers zei het prachtig: 

‘Walls are not falling down by themselvespeople bring them down.’  

Er zaten duizend mensen in de zaal en iedereen werd geraakt door deze quote. Ook ik wist en voelde meteen weer in heel mijn lijf waarom ik zo gepassioneerd ben door TA. Door dat ene zinnetje werd mijn missie me weer helemaal duidelijk.  

Invloed met TA 

Door de jaren heen heb ik mensen begeleid om in hun eigen omgeving het verschil te gaan maken en hun invloed te gaan aanwenden. Er waren mensen bij, die hun huwelijk beter wilden maken of van hun werkplek een betere plaats wilden maken. Managers, die hun team op een respectvolle manier wilden aansturen. Ik heb mensen mogen begeleiden, die door hun sleutelposities in bedrijven, organisaties of overheidsinstellingen veel invloed kunnen uitoefenen op de maatschappij, maar ook mensen, die met een kleinere reikwijdte proberen het beste uit het leven te halen. Heel wat van deze mensen hebben weer meer zingeving in hun leven gevonden omdat ze geleerd hebben hoe ze hun invloed kunnen aanwenden. 

Niet stoffig, maar vernieuwend 

Op de conferentie in Berlijn vertelden honderden mensen hoe zij TA toepassen. In bedrijven, met jongeren, in gevangenissen, in overheidsfuncies, in vrijwilligersorganisaties, op het internet via online cursussen, in universiteiten, in interculturele samenwerkingen, in gezinnen, in politieke structuren, in het immigratievraagstuk, in het onderwijs, in traumawerk, in psychotherapie, in coaching, in gendervraagstukken en ga zo maar door.   

Ik ben ervan overtuigd dat de waarde van TA tijdloos is. Dat het meer dan ooit hip en toepasselijk is. Er is een grote groep mensen, die elke dag weer aantoont dat TA een prachtig instrument is om van de wereld een betere plek te maken.    

Hip, fris en inspirerend met een nieuwe website 

Over de hele wereld blijft TA zich vernieuwen. Over de hele wereld blijven mensen in TA geloven en willen mensen TA een nieuw gezicht geven. Daar ga ik aan bijdragen! Een belangrijke stap is mijn spiksplinternieuwe website. Hierin komt meer tot uiting waar TA voor staat en wat het voor jou kan betekenen. Ben je nieuwsgierig of op zoek naar inspiratie? Neem dan snel een kijkje op https://www.lindahoeben.be/  

Weg met het stoffige macramé-imago van TA! We gaan TA afstoffen en opnieuw in de verf zetten! TA is weer hip!

Wil je ook je verder ontwikkelen als TA-coach of TA-therapeut of TA-leidinggevende, zodat je nooit meer wakker hoeft te liggen over de vraag of je je klanten wel goed helpt, kom dan naar de TA-Basisopleiding.
In de herfst begint er een nieuwe groep.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden