
De zomervakantie is alweer een tijdje achter de rug. Heeft het jou de rust gebracht waarnaar je op zoek was? Ben je uitgerust en heb je die rust kunnen behouden? Of ben je eigenlijk alweer moe en kun je nog wel een paar weken vrij gebruiken? Ik schreef al eerder over de vijf drijfveren waarmee we ons leven ‘overleven’. Deze drijfveren komen voort uit onze opvoeding; de familie en cultuur waarin we zijn opgegroeid.
Het waren belangrijke levenslessen tijdens onze kindertijd, die ons vertelden hoe we moesten leven om ‘OK’ te zijn. Vaak willen we nog – kost wat kost – leven volgens die oude levenslessen. Ook al betalen we daar dan een hoge prijs voor. We ontwikkelen een ‘interne slavendrijver’ en maken onze échte behoeftes ondergeschikt aan deze richtlijnen.
Deze 5 drijfveren zijn:
- Wees sterk en werk hard
- Wees perfect
- Doe de ander een plezier
- Doe je best
- Haast je
Wil je hier meer over weten, lees dan deze blog: Hoera, mijn inbox is leeg.
Door te leven volgens deze drijfveren, vraag je veel van jezelf. Je legt jezelf hoge eisen op, want zo hoort het nu eenmaal. Dan komt het dus voor dat je jezelf, ook tijdens je vakantie, veel te veel dingen oplegt die je écht moet doen. Je gaat naar feestjes omdat je nu eenmaal bent uitgenodigd, helpt bij verhuizingen en doet andere dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Je gaat voorbij aan je eigen rust, omdat je van jezelf moet voldoen aan die drijfveren. Daarna ben je teleurgesteld omdat je nog steeds moe bent, terwijl je toch vakantie had!
Dit klopt niet!
Dat je moe terugkomt van je vakantie, klopt niet! Je hoort uitgerust te zijn. Door je eigen patronen te herkennen, kun je daar invloed op krijgen. TA biedt daar een mooi model voor, het Miniscript.
Dit patroon is op te splitsen in 4 stappen. Het helpt je om je eigen patroon te herkennen:
- (Slaven)-Drijver
Je wordt je eigen (Slaven)-Drijver. Om jezelf OK te vinden, moet je voldoen aan zelfopgelegde voorwaarden. Daarmee haal je voor jezelf voldoening en complimenten door je te houden aan je drijfveren.
- Stopper
Om te kunnen voldoen aan al die eisen die je aan jezelf stelt, moet je iets belangrijks opgeven. Er blijft namelijk nog amper tijd over om écht te rusten. Ook maak je te weinig tijd om met je geliefden door te brengen. Je batterij wordt niet opgeladen, je maakt onvoldoende tijd voor intimiteit. Feitelijk stop je met voelen wat je echt nodig hebt.
- Verwijter
Doordat je zulke hoge eisen aan jezelf stelt, voel je je moe en depressief. In plaats van te beseffen dat je zelf in grote mate verantwoordelijk bent voor je rotgevoel, ga je anderen daar de schuld van geven. Je zegt dingen zoals ‘Jij hebt nooit tijd voor mij’. Of ‘Ik moet hier alles zelf doen.
- Wanhopige
Het lukt niet om aan je eigen eisen te voldoen en daardoor voel je je hopeloos en in het nauw gebracht. Je ziet geen oplossing meer. Je voelt je schuldig omdat je niet gelukkiger bent, want ‘je moet toch blij zijn met wat je hebt’.
Omdat je behoefte hebt aan voldoening en complimenten, ga je weer die dingen doen, die je een instant goed gevoel geven: hard werken, anderen plezier doen enz.
En zo belanden we weer bij stap 1. Je wordt je eigen (Slaven)-Drijver. Om jezelf OK te vinden, moet je voldoen aan zelfopgelegde voorwaarden. Daarmee haal je voor jezelf voldoening en complimenten door je te houden aan je drijfveren.
En zo leef je in een vicieuze cirkel….
Het is echt niet zo dat je ‘belandt’ in die vicieuze cirkel. Die cirkel is het gevolg van keuzes, die je maakt.
Niet mijn schuld
Vaak is het lastig om dit proces bij jezelf te herkennen en om je eigen aandeel daarin te zien. Daarom geven we vaak een ander de schuld. Je partner krijgt de volle laag omdat hij of zij je niet gelukkig maakt. Of je moppert op je klanten, want zij geven je toch al dat werk!
Niet jouw schuld, wél jouw verantwoordelijkheid!
TA biedt niet alleen het model om jouw patronen te herkennen, maar ook een oplossing. Het is belangrijk om je bewust te worden van wat jouw interne slavendrijver is. Als je daarnaast ook nadenkt over welke behoeftes jij opzijzet om op deze manier te leven, doe je een flinke stap in de goede richting.
Ga bewust om met je behoeftes en geef ze ruimte in je leven. Dat zal in het begin een vervelend (schuld)gevoel geven, want je doorbreekt een patroon dat je al heel lang volgt. Als jij jezelf dwingt om te gaan slapen als er nog werk te doen is, zal je wakker liggen van het schuldgevoel dat daardoor loskomt. Pas als je om leert gaan met die gevoelens, kun je deze patronen echt doorbreken! Dan kun je gaan slapen en echt je rust pakken!
Vanaf nu écht uitgerust terug van vakantie?
Heeft de vakantie jou gebracht wat je wilde? Of ben je nog steeds moe? Heb je een voldaan gevoel of voel je je schuldig over alles wat je tijdens je vakantie hebt laten liggen? TA biedt instrumenten om je bewust te worden van je eigen patronen en ook om ze te gaan veranderen. Ook kun je TA gebruiken bij het begeleiden van anderen in dit proces, bijvoorbeeld cliënten in jouw coaching praktijk of de medewerkers in het team dat je aanstuurt.
Wil jij leren hoe TA jou en anderen kan helpen? Schrijf je dan in voor de Basis Jaar Opleiding. Je leert dan dit en vele andere modellen herkennen en toepassen. De eerste lessen beginnen weer op 29 september 2017. Weet jij al veel van TA en wil je je juist nog meer verdiepen in de mogelijkheden die het biedt om jezelf en je cliënten te helpen? Dan is de TA Meesterschap Opleiding een betere keuze voor jou.
Je bent van harte welkom!