Als je me een jaar geleden zou verteld hebben dat ik zou gaan bloggen en dat mijn eerste blog met voetbal te maken zou hebben, dan zou ik je waarschijnlijk voor gek verklaard hebben. Maar toch… hier gaan we!

 

Het zijn bewogen tijden geweest voor onze Rode Duivels.  Een slechte start tegen Italië heeft heel wat emoties teweeg gebracht bij zowel fans, pers maar vooral ook bij de spelers en de trainer. Tijdens de persconferenties in de eerste week van het EK, was de trainer uiteraard vaak in beeld.

 

Met veel zelfbeheersing stond Marc Wilmots de pers te woord. Hij heeft geprobeerd om rustig en zelfverzekerd over te komen.  Maar was hij dat wel?

Uiteraard stond hij onder hoge druk, en dit was zichtbaar maar vooral ‘voelbaar’. Iedereen kon zijn innerlijke strijd en de heftige emoties voelen.

 Wilmots moet zich verdedigen op de persconferentie na de match

 

Lichaamstaal kan je nooit echt ‘faken’… Je kan maar rust en zekerheid uitstralen, als je die van binnen ook voelt.

En dat hij die rust niet voelde na de eerste match waarin ze verloren, is wel begrijpelijk. En ook al nam hij een zelfverzekerde lichaamshouding aan, de innerlijke stress die hij voelde was besmettelijk. En dit had natuurlijk een impact op iedereen rond hem. Op de spelers, de supporters en de kijkers. Je voelde als het ware de stress als hij sprak, ook al probeerde hij dit te verbergen door een bepaalde lichaamshouding in te nemen.

Stress is besmettelijk… en innerlijke rust is dat ook.

 

Laat ons eens naar de lichaamstaal tijdens de tweede match kijken:

 Lukaku scoort de 1-0 na een assist van De Bruyne

 

Als je Wilmots’ lichaamstaal meteen na het eerste doelpunt bekijkt, begrijp je wellicht wat ik bedoel. De beelden van een enthousiaste Wilmots die Romelu Lukaku in de armen sprong zijn de wereld rondgegaan en hebben wellicht een glimlach op vele gezichten getoverd.

In de training lichaamstaal heb ik het niet over ‘open en gesloten houdingen’ of over ‘jouw manier van zitten’.
Wel hebben we het over de innerlijke gesteldheid van jouw zenuwstelsel en over hoe de communicatie daardoor beïnvloed wordt.

De essentie is dat het niet gaat om lichaamshoudingen die we verstandelijk beredeneren, maar wel dat we vanuit ons eigen zenuwstelsel een innerlijke rust vinden die dan als vanzelf besmettelijk is.

 

Stress is besmettelijk, rust is dat ook.
Meer info:

 Opleiding Werken met lichaamstaal

 

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden