‘Toen ik aan tafel zei dat mijn goede voornemen was dat ik een betere balans wil vinden tussen werk en mijn gezin, lachte iedereen me uit. Ze hadden gelijk, ik heb in januari alweer twee keer overgewerkt en ongezond eten besteld omdat ik geen tijd had om te koken voor mijn gezin.’

Ilse zit tegenover mij in mijn praktijkruimte en doet terneergeslagen haar verhaal. Haar woorden zijn zo herkenbaar dat ik ze graag met je wil delen, zodat ook jij kunt profiteren van de voordelen die Transactionele Analyse (TA) te bieden heeft in jouw leven. Had jij jezelf op 1 januari voorgenomen om écht iets aan je eetpatroon te veranderen? Wilde je oprecht een betere balans vinden tussen werk en je gezin? Zeg eens eerlijk? Hoeveel van je voornemens zijn ook daadwerkelijk gelukt?

Confronterend hè? Maar niet getreurd, ik heb een oplossing voor je! Wil je echt begrijpen waarom het jou – en met jou vele anderen, je bent níet alleen! – telkens niet lukt om je goede voornemens te realiseren? Lees dan verder.

Oude patronen spelen nog altijd een rol

Ilse, jij, ik… Iedereen heeft in zijn of haar jeugd patronen ontwikkeld die op dat moment cruciaal waren. Cruciaal voor het overleven van de omstandigheden waarin je bent opgegroeid. Die patronen maken nog steeds deel uit van je dagelijkse routine, terwijl ze je soms meer in de weg zitten dan dat ze nog nuttig zijn. Het vervelende is dat je die patronen vaak onbewust volgt, zonder dat je dat beseft. In TA noemen we dat het Script.

Leestip: Meer daarover kun je lezen in deze blog: Ik word zo moe van mezelf | 4 misvattingen over het realiseren van eigen potentieël en hoe het echt zit.

TA kan jou helpen om je bewust te worden van jouw Script en op die manier je patronen te analyseren en aan te passen. Je krijgt dan zelf de keuze om te handelen naar die oude patronen wanneer die in jouw voordeel werken, óf om een andere weg te kiezen.

Hoe herken je oude patronen?

Om jou inzicht te geven in de patronen die je soms in de weg kunnen zitten, ontwikkelde ik een vragenlijst. Deze vragenlijst is onderdeel van mijn gratis Werkboek voor Coaches, Therapeuten en Cliënten. Ik heb gemerkt dat deze vragenlijst ook bijzonder geschikt is voor mensen die op Script-niveau ergens tegenaan lopen, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het niet kunnen houden van je goede voornemens. Ik ben ervan overtuigd dat die vragenlijst ook voor jou inzicht gaat opleveren. Ben je hierin geïnteresseerd? Je kunt het werkboek hier downloaden in ruil voor je voornaam & e-mailadres. Maar dat is niet alles dat je vandaag uit deze blog kunt halen. Hieronder geef ik je ook nog een aantal tips waarmee het wél lukt om nieuwe gewoontes in je leven toe te passen.

Goede voornemens wél opvolgen

Nieuwe gewoontes kun je niet zomaar toepassen, dat lukt je hooguit een paar dagen voordat je weer vervalt in je oude patronen. Met deze tips lukt het je een stuk makkelijker:

  1. Kleine stapjes

Als je in één keer je volledige eetpatroon wilt veranderen, dan is dat een enorme stap. Begin eens met minder/geen suiker in je thee. Als je daaraan gewend bent, vervang je weer een ander stukje van je eetpatroon. Als je kleine stapjes neemt en geduld met jezelf hebt, kom je vaak veel verder dan drastische veranderingen.

  1. 21 dagen

Het aanleren van een nieuwe gewoonte duurt gemiddeld 21 dagen. Daarna zit het ‘in je systeem’ en hoef je er niet meer zo hard over na te denken. Gun jezelf die 21 dagen en zet, totdat je eraan gewend bent, elke dag een reminder in je telefoon of hang een briefje op je spiegel om jezelf aan je nieuwe gewoonte te herinneren. Dit werkt ook goed op het moment dat je jezelf bewust bent geworden van een oud patroon waarnaar je nog handelt, maar dat je eigenlijk in de weg zit.

  1. Wees mild voor jezelf

We kunnen soms ontzettend hard voor onszelf zijn. Als je een keer vergeten bent om dat rondje te wandelen, of het lukte gewoon écht niet, dan is het makkelijk om te denken: ‘Het lukt me niet. Ik geef het op.’ Op zo’n moment mag je mild zijn voor jezelf en zeggen: ‘Het lukte vandaag niet. Morgen probeer ik het opnieuw.’

  1. Kijk met zachte ogen naar je Script

Het Script dat je hebt ontwikkeld, heeft je heel je leven ‘gediend’. Het was een overlevingshulpmiddel om de dingen uit je jeugd goed te doorstaan, hoe moeilijk die voor sommigen ook waren. Met kennis van je Script kun je er nu voor kiezen om die patronen los te laten als ze je niet meer dienen en de keuzes maken die echt belangrijk voor jou zijn.

Inspiratie over Embodied Coachen in jouw mailbox?

Linda Hoeben
+32 474 920 877
linda@lindahoeben.be
Rommersom 1A, 3320 Hoegaarden